Venezuela otvorila v nedeľu po prvý raz na 12 hodín hranice s Kolumbiou

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 09:54 • 2 min
Venezuela otvorila v nedeľu po prvý raz na 12 hodín hranice s Kolumbiou

BUENOS AIRES - Vyše 35-tisíc Venezuelčanov dorazilo v nedeľu cez hranice do susednej Kolumbie, kde si nakúpili potraviny, lieky a ďalší tovar, ktorý sa v ich vlasti momentálne nedá zohnať.

slovakia

left justify in out

Hranice medzi touto dvojicou juhoamerických štátov, ktoré boli posledných 11 mesiacov uzatvorené, sa totiž v tento deň po prvýkrát na 12 hodín otvorili. S odvolaním sa na tamojšie médiá o tom dnes informovala agentúra DPA.

 

Venezuela prechádza vážnou ekonomickou krízou, ktorú spôsobil pokles cien ropy na svetových trhoch. Práve ropa je hlavným zdrojom príjmov krajiny, kde momentálne takmer úplne chýba 80 percent základných životných potrieb, ako sú lieky, ryža, cukor či dokonca toaletný papier. Situácia sa ešte viac zhoršila práve po uzavretí hraníc s Kolumbiou, o ktorom rozhodol vlani v auguste venezuelský prezident Nicolás Maduro.

 

"Nemysleli sme si, že cez hraničný most prejde viac ako 10.000 ľudí," uviedol William Villamizar, guvernér kolumbijského departmentu Norte de Santander hraničiaceho s Venezuelou. Podľa odhadu kolumbijskej hraničnej stráže však prišlo do najbližšieho pohraničného mesta Cúcuta v nedeľu asi 35.000 Venezuelčanov.

 

Približne 500 Venezuelčankám zo štátu Tachira sa ešte uplynulý utorok podarilo dostať sa cez kordón venezuelskej polície a prejsť po moste do Cúcuty, kde nakupovali potraviny s vedomím, že na hraniciach im úrady môžu celý nákup zhabať.

 

Guvernér Tachira José Gregorio Velma Mora uviedol, že venezuelská vláda povolila otvorenie hraníc s Kolumbiou teraz v nedeľu na 12 hodín, aby tak zabránila ďalším podobným nezákonným prechodom cez hranice, ktoré plánovala zorganizovať opozícia.

 

Uzatvorenie spoločných hraníc nariadil vlani v auguste venezuelský prezident Nicolás Maduro, pričom tvrdil, že tak chce predísť pašeráctvu a prenikaniu kolumbijských polovojenských oddielov do svojej krajiny.

 

Venezuela a Kolumbia majú 2219 kilometrov dlhé spoločné hranice. V ich okolí sa množia aktivity povstalcov, polovojenských oddielov a pašerákov drog i ďalších komodít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies