Venezuela je na dne, väzni jedia surové potkany. Migrovať budú milióny ľudí

NETKY.SK • 2 Marec 2018, 15:11 • 2 min
Venezuela je na dne, väzni jedia surové potkany. Migrovať budú milióny ľudí

CARACAS – Venezuela je na tom extrémne zle. Ľudí trápi nedostatok jedla, liekov a ich mena prakticky nemá hodnotu. Z krajiny len za posledných pár rokov utiekli už 4 milióny ľudí (10% obyvateľov) a ďalšie desiatky miliónov tiež nemajú dôvod ostať.

slovakia

left justify in out

O venezuelských väzniciach sa písalo už niekoľkokrát. Situácia sa tak zhoršila, že väzni jedia potkany a holuby v surovom stave, aby neumreli od hladu. Chudobný Alejandro Manuel Mago Coraspe (41) bol prevezený do nemocnice potom, ako zjedol mŕtve potkany z odpadkového koša. „Skúšali sme ich uvariť ale stále boli surové. „Myslím, že boli otrávené. Zvyčajne ich zabíjam vlastnoručne," cituje slová Ela Nuevoa Heralda server News.com.au. odvolávajúc sa na miestne médiá. Podľa lekárskej správy podviživenému väzňovi zapchali črevá kosti a chrupavka z potkanov a musel podstúpiť operáciu.  

 

img

Foto: El Nuevo Herald

 

News.com.au varuje, že vo Venezuele sa môže spustiť ešte väčšia migračná vlna, než aká vznikla vo vojnou zmietanej Sýrii.

 

AKO sa Venezuela dostala do krízy

 

Ešte v roku 2001 bola Venezuela najbohatšou krajinou v Južnej Amerike a bola považovaná za bohatú prosperujúcu demokraciu. Nachádza sa v nej viac ropných zásob ako kdekoľvek inde vo svete.

 

Krajina však za posledných pár rokov padla na úplne dno. Dôvod je výrazný pokles cien ropy. CNN uvádza, že ceny ropy medzi rokmi 2012 a 2014 sa pohybovali na úrovni okolo 100 dolárov za barel. V minulom roku klesli na 21 dolárov za barel.

 

img

Foto: SITA

 

Venezuelská mena nemá takmer žiadnu hodnotu

 

100 bolívarov má menšiu hodnotu ako tri americké centy. Informoval web The Economist.  Obchodníci venezuelské peniaze začali vážiť, aby ich nemuseli počítať. Ročná miera inflácie v krajine vzrástla o 4068 percent za 12 mesiacov do konca januára tohto roka. Ekonómovia si myslia, že do konca tohto roka by mohla stúpať až na 30 000 percent.

 

V súčasnosti má krajina dlh približne 1,2 miliardy dolárov. Jeho vývoj sleduje Caracas Capital so sídlom v Miami.

 

img

Prezident Venezuely Nicolas Maduro

Foto: SITA

 

Madurova diéta

 

Minimálna mzda vo verejnej správe je menšia ako 7 dolárov mesačne. Štúdia ENCOVI zistila, že extrémna chudoba sa za posledné štyri roky zvýšila z 23,6% na 61,2%. 90% obyvateľov si môže dovoliť len dve alebo menej ako dve jedlá denne. Venezuelčania v minulom roku stratili na telesnej hmotnosti v priemere takmer 11 kg. Občania tomuto stavu hovoria „Madurova diéta.“

 

img

Chlapec zo zeme zbiera rozsypanú kukuricu.

Foto: SITA

 

V uliciach často protestujú proti socialistickej vláde prezidenta Nicolasa Madura desiatky tisíc ľudí. Žiadajú zahraničnú pomoc, ukončenie korupcie a prepustenie väznených aktivistov. Tieto protesty zväčša končia násilím a v niektorých prípadoch aj smrteľnými následkami.

 

V obchodoch je nedostatok potravín a mnohí na ne nemajú peniaze. Okrem toho ľud trápi aj nedostatok liekov. "Väčšina pacientov umiera, pretože ich rodiny nie sú včas schopné získať prostriedky na ich liečbu,“ povedal lekár Orfram Moreno z mesta Merida pre Al Jazeeru.

 

img

Venezuelskí migranti v Peru. 

Foto: SITA

 

Migrančá kríza horšia ako v Sýrii

 

V celej Južnej Amerike panujú obávajú z toho, že milióny Venezuelčanov „evakuujú“ svoju vlasť. Podľa inštitútu Brookings utiekli už štyri milióny ľudí - viac ako 10 % 30 miliónovej populácie. Najväčšiemu náporu utečencov čelí susedná Kolumbia. Dany Bahar z inštitútu varuje, že toho číslo sa bude rýchlo zvyšovať. Venezuelčania vedia, že buď utečú alebo zomrú.

 

"Hospodárska a humanitárna kríza vo Venezuele je snáď najhoršia v modernej histórii," napísal Bahar.

 

Maduro medzitým formálne oznámil svoju kandidatúru na blížiace sa voľby v apríli. Vykúpenie z venezuelskej krízy je podľa News.com.au v nedohľadne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona