Venezuela bola vylúčená z obchodného združenia Mercosur

NETKY.SK • 3 December 2016, 11:29 • 2 min
Venezuela bola vylúčená z obchodného združenia Mercosur

BUENOS AIRES - Juhoamerické krajiny vylúčili Venezuelu zo združenia voľného obchodu Mercosur. Dôvodom je, že krajina doteraz nesplnila stanovené podmienky. Tie sa pritom zaviazala splniť ešte v období svojho vstupu pred štyrmi rokmi.

slovakia

left justify in out

O vylúčení Venezuelu informovali zástupcovia štyroch zakladajúcich krajín - Argentíny, Brazílie, Uruguaja a Paraguaja.

Argentínske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že Venezuela mala podmienky Mercosuru splniť do 1. decembra. Išlo najmä o pravidlá v oblasti ľudských práv, ale aj obchodu. Členovia Mercosuru v septembri stanovili Venezuele, aby spomínané pravidlá zapracovala do decembra do národnej legislatívy, to však krajina neurobila.

 

Združenie Mercosur prijalo Venezuelu za svojho člena v roku 2012, teda v čase, keď v mnohých juhoamerických krajinách vládli socialisti. Cieľom bolo prepojenie najväčších agrárnych a energetických trhov v regióne. Potom sa však v Argentíne a Brazílii dostali k moci konzervatívci a napätie medzi štátmi sa zvýšilo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies