Veľvyslanectvo USA premietne v Nitre dokument o Slovákovi, ktorý sa stal americkým hrdinom

NETKY.SK • 7 Február 2018, 13:54 • 2 min
Veľvyslanectvo USA premietne v Nitre dokument o Slovákovi, ktorý sa stal americkým hrdinom

NITRA - Dokument približuje príbeh seržanta námornej pechoty Michaela Stranka, ktorý padol v boji proti Japoncom a stal sa americkým národným hrdinom.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo USA premietne dokument Chlapec, ktorý chcel byť prezidentom, 26. februára v Kinoklube Tatra v Nitre. Po premietaní bude diskusia s režisérom dokumentu Dušanom Hudecom a producentkou Darinou Smržovou. Podujatie je súčasťou aktivít Veľvyslanectva USA k 100-ročnému výročiu histórie americko-slovenských vzťahov.

Dokument približuje príbeh syna slovenských emigrantov, ktorý sa stal americkým národným hrdinom. Seržant americkej námornej pechoty Michael Strank, rodák z rusínskej dediny Jarabina na Slovensku, sa stal legendou a stelesnením bojovníka za slobodu a nezávislosť. Jeho život je však dodnes zahalený tajomstvom.

 

Po niekoľkodňových krvavých bojoch s Japoncami vztýčili šiesti vojaci americkej námornej pechoty 23. februára 1945 zástavu na ostrove Ivodžima (Iwo Jima), jedným z nich bol Strank. Vďaka expresívnej fotografii Joa Rosenthala sa vojaci dvíhajúci vlajku stali uctievanými hrdinami po celej Amerike. Strankovi však osud nedoprial, aby sa toho dožil. O niekoľko dní neskôr zahynul po zásahu črepinou z delostreleckého granátu priamo do srdca, mal iba 25 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies