Veľvyslanec v Prahe je Kimov strýko: Bojí sa o svoj život

NETKY.SK • 25 Február 2017, 06:38 • 2 min
Veľvyslanec v Prahe je Kimov strýko: Bojí sa o svoj život

PRAHA - Smrť nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una v malajzijskej metropole Kuala Lumpur pritiahla pozornosť na severokórejského veľvyslanca v Prahe Kim Pchjong-ila, ktorý je strýkom súčasného lídra.

slovakia

left justify in out

Objavili sa špekulácie, že aj jeho život môže byť ohrozený, napísal dnes český spravodajský portál iDNES.cz. Podľa juhokórejského denníka Dong-a ilbo sa veľvyslanec snaží byť čo najnenápadnejší.

 

Denník upozornil, že odvtedy, čo ho vlani v januári prijal na Hrade prezident Miloš Zeman, sa Kim Pchjong-il na verejnosti takmer neobjavuje.

 

Z veľvyslancov v Českej republike ich len veľmi málo vôbec niekedy stretlo Kim Pchjong-ila (62), uviedol nemenovaný juhokórejský diplomat v Prahe. "Zdá sa, že sa snaží byť nenápadný, nerobiť nič viac, len sa prevážať medzi svojou rezidenciou a ambasádou," dodal diplomat.

 

Kim Pchjong-il je mladší nevlastný brat zosnulého severokórejského vodcu Kim Čong-ila (mali spoločného otca) a syn zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.

 

V Malajzii zavraždený nevlastný brat súčasného vodcu Kim Čong-nam a veľvyslanec majú spoločné okrem iného aj to, že boli nemanželskými deťmi. V utorok 21. februára to napísal internetový denník Hong Kong 01, ktorý špekuloval o možnej hrozbe pre Kim Pchjong-ila.

 

Zvláštne bolo tiež vlaňajšie náhle premiestnenie Kim Pchjong-ila z Poľska, kde bol veľvyslancom 16 rokov a vypestoval si tam mnoho väzieb. Podľa expertov to bola jasná snaha zbaviť ho zázemia, napísal portál iDNES.cz.

 

Niektorí severokórejskí emigranti dokonca uvažovali nad tým, že strýko by mohol nahradiť svojho synovca Kim Čong-una, ktorý veľmi rýchlo vyvíja jadrový a raketový program a dostáva tak Severnú Kóreu do ešte väčšej izolácie.

 

Na svetovom kongrese severokórejských prebehlíkov vlani v apríli v Soule bol do programu zaradený takisto bod založiť exilovú severokórejskú vládu na čele s Kim Pchjong-ilom. Niektorí to však pokladajú za nerealistické sny.

 

Podľa citovaného juhokórejského diplomata v Prahe česká vláda pozorne sleduje vývoj okolo ambasádora - predovšetkým to, kam ide a kto sa okolo neho pohybuje, dodal portál iDNES.cz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies