Veľvyslanec SR sklamaný z absencie tenistky Cibulkovej v Riu

NETKY.SK • 4 August 2016, 18:46 • 2 min
Veľvyslanec SR sklamaný z absencie tenistky Cibulkovej v Riu

RIO DE JANEIRO - Veľa práce pred blížiacimi sa Hrami XXXI. olympiády v Riu de Janeiro nemali len funkcionári Slovenského olympijského výboru či športovci, ale aj veľvyslanec SR v Brazílii Milan Cigáň. So slovenskými funkcionármi spolupracoval dlhé mesiace ba až roky. Teraz sa na začiatok OH veľmi teší.

slovakia

left justify in out

"Vždy je príprava najťažšia, samotný priebeh je už len výsledok práce, čiže zozbieranie úrody, ktorú ste zasadili. Brazília je moja krajina a očakávam, že sa tu Slovensko ešte viac zviditeľní. Nech sa o našej krajine ešte viac píše, nech Brazílčania chodia na Slovensko, videli ho a spoznávali aj inými očami, ako ho doteraz poznali," povedal slovenský diplomat. V najbližších dňoch bude sprevádzať v Riu prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý do Brazílie priletel vo štvrtok z Argentíny. "Vo štvrtok otvorí Slovenský dom, v piatok absolvuje otvárací ceremoniál OH, potom navštívi športovcov v olympijskej dedine a zúčastní sa aj na súťažiach. Rád by som mu predstavil dve dominanty mesta, čiže Cukrovú homoľu a horu Corcovado so sochou Krista Spasiteľa," pokračoval Milan Cigáň.


Celá Brazília sa teší na olympiádu. "Nájdu sa aj takí, ktorí sú proti. Celkovo sa však krajina na toto podujatie teší. Je to obrovská šanca ukázať, že Latinská Amerika vie organizovať olympijské hry. Olympiáda v Riu môže byť charakteristická ľudskosťou. Domáci obyvatelia sú úžasní ľudia s otvoreným srdcom, dokážu sa radovať aj z úspechu druhých. Záujem ľudí je veľký, no lístky sa predávali ťažšie, súviselo to s náročnou ekonomickou situáciou," priblížil veľvyslanec SR v Brazílii. Aj on sám mal v ostatnom období obavy, či organizátori OH 2016 stihnú všetko pripraviť načas. "Ešte začiatkom júla som si to prechádzal a neveril som, že to dokážu. Brazílčania sú majstrami v improvizácii, dokážu veci spraviť tak, aby to nejako fungovalo. Dovolím si povedať, že športoviská sú na sto percent hotové, možno trochu zaostáva infraštruktúra," doplnil Cigáň.


Veľkým otáznikom pred olympijskými hrami v Brazílii bola bezpečnosť. "Rozoberalo sa to na federálnej úrovni a v Riu by malo byť okolo 85-tisíc ozbrojených mužov, ktorí budú dbať na bezpečnosť všetkých účastníkov OH 2016. V tomto brazílska vláda urobila maximum. Sú tu prítomné aj iné zložky z iných krajín, ktoré sú napríklad špecializované na boj proti terorizmu," informoval Milan Cigáň. Aj pre jeho úrad prinieslo konanie olympiády v Riu prácu navyše. "Pre veľvyslanectvo je olympiáda mimoriadna udalosť, niečo také bežne nezažívame a nikdy sme tu nemali toľko Slovákov pohromade. Posilnili sme konzulát a utvorili takzvaný krízový štáb, keďže Slovensko je navyše predsedníckou krajinou EÚ. Pracujeme na tom, aby všetci mali zabezpečený plynulý, bezpečný a ničím nerušený pobyt v Brazílii."


V súvislosti s OH 2016 už zažil Milan Cigáň aj prvé veľké sklamanie, týka sa však športovej stránky. "Veľmi som sa tešil na Dominiku Cibulkovú, ta však nemôže prísť. Veľmi som ju chcel vidieť naživo," poznamenal s úsmevom slovenský veľvyslanec v Brazílii.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies