Veľvyslanec Orlov: Pilota zostreleného ruského lietadla zachránila sýrska armáda

NETKY.SK • 25 November 2015, 09:50 • 2 min
Veľvyslanec Orlov: Pilota zostreleného ruského lietadla zachránila sýrska armáda

PARÍŽ - Ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov dnes v interview pre rozhlasovú stanicu Europe 1 bez uvedenia zdroja povedal, že jednému z dvoch pilotov ruského stíhacieho bombardéra Su-24 zostreleného Tureckom sa podarilo katapultovať a z miesta pádu ujsť. Krátko na to sa ho ujala sýrska armáda, ktorá ho následne prepravila na ruskú základňu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

Druhý pilot utrpel zranenia, keď vyskočil zo zasiahnutého lietadla s padákom. Na zemi ho potom surovým spôsobom zabili džihádisti operujúci v danej oblasti, tvrdí Orlov. Utorkový incident s ruským lietadlom, ktoré bolo súčasťou ruskej letky na misii v Sýrii, vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom. Orlov však v dnešnom rozhovore uviedol, že napriek napätiu v diplomatických vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom je vznik koalície proti Islamskému štátu (IS) ešte stále možný.


Vo vysielaní stanice Europe 1 Orlov dodal, že podľa jeho názoru je stále možné zvažovať o vzniku koalície s Francúzskom, Spojenými štátmi a "dokonca aj s Turkmi, ak by to chceli".
Na margo Turecka však Orlov uviedol, že je "komplicom Dáišu (Islamského štátu)" a v konflikte hrá proti Islamskému štátu "nejednoznačnú rolu". Ruský diplomat vysvetlil, že Ankara je síce súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá útočí na IS, ale súčasne od islamistov nakupuje ropu.


Podľa Moskvy ruský bombardér zostrelilo turecké lietadlo F-16 počas letu nad územím Sýrie. Lietadlo dopadlo na sýrske územie, do oblasti vzdialenej štyri kilometre od hraníc s Tureckom. Ankara, ktorá už niekoľkokrát namietala proti narušovaniu svojho vzdušného priestoru ruským vojenským letectvom, však informovala, že ruské lietadlo ignorovalo opakované výstrahy a vletelo do tureckého vzdušného priestoru, pričom ho zostrelila turecká stíhačka F-16. Moskva túto verziu odmieta.

 

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona