Veľvyslanec Kmec: Spolupráca medzi univerzitami v SR a USA je úspešná

NETKY.SK • 11 August 2018, 15:11 • 2 min
Veľvyslanec Kmec: Spolupráca medzi univerzitami v SR a USA je úspešná

WASHINGTON – Slovensko má veľa kvalitných fakúlt, no chýba im spolupráca so zahraničnými vysokými školami.

slovakia

left justify in out

Veľmi nádejne sa už začala rozvíjať aspoň spolupráca našich univerzít s americkými, uviedol odchádzajúci slovenský veľvyslanec v Spojených štátoch Peter Kmec. Pre TASR hovoril o jednej z priorít svojho pôsobenia vo Washingtone – oblasti vzdelávania.

 

"Zo spolupráce so slovenskými vysokými školami môžem konštatovať, že je veľmi veľa kvalitných fakúlt, hlavne čo sa týka vedecko-výskumných zameraní, hlavne technických predmetov. Vidím to aj na tých krajanoch, ktorí odchádzajú do zahraničia za pracovnými alebo vedecko-výskumnými možnosťami. Veľa z nich má vzdelanie na slovenských vysokých školách a vedia sa tu veľmi dobre uplatniť, či už je to v USA, vo Švédsku alebo iných krajinách," povedal Kmec, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec vo Švédsku (2007 – 2012).

 

Hendikepom našich vysokých škôl je podľa neho nedostatok partnerstiev so špičkovými univerzitami v zahraničí, čo sa prejavuje aj na nižšom hodnotení slovenských univerzít vo svetových rebríčkoch, keďže to býva často založené práve na medzinárodnej spolupráci, najmä v oblasti vedy a výskumu.

 

"Tu trochu zaostávame, takže my sme sa aj tu vo Washingtone snažili vytvárať nové partnerstvá. Podarilo sa nám nedávno podpísať spoluprácu s Kalifornskou univerzitou v Berkeley a Žilinskou univerzitou, ktoré začnú pracovať na výmenných programoch v oblasti inteligentných dopravných systémov. Vzhľadom na to, že Slovensko je automobilová veľmoc, chceme smerovať aj túto spoluprácu do oblasti automobilového priemyslu," uviedol veľvyslanec.

 

Univerzity podpísali vlani memorandum o porozumení a zmluvu strategického partnerstva, ktoré umožňujú našim študentom štúdium na technologickej fakulte jednej z najprestížnejších vysokých škôl na svete. Univerzita v Berkeley je uznávaná vo viacerých oblastiach vrátane techniky a nachádza sa v blízkosti inovačných centier popredných svetových firiem.

 

"Takisto sa nádejne rozvíja spolupráca medzi Purdue University. Nedávno bolo podpísané memorandum o spolupráci medzi štátom Indiana a Slovenskou republikou a spolupráca medzi univerzitami je jednou z priorít, takže tam budeme ďalej pokračovať v tejto spolupráci," informoval diplomat.

 

Na dobrej ceste je aj rozvoj spolupráce s univerzitou v Pittsburghu, kde sídli spoločnosť U. S. Steel, ktorá vyjadrila záujem zapájať sa do základného a aplikovaného výskumu s univerzitami.

 

"Takže tam si myslím, že je veľmi dobrá nádej na spoluprácu medzi Technickou univerzitou v Košiciach a Pittsburskou univerzitou v Pensylvánii," uviedol Kmec.

 

Kmec pôsobil na slovenskom veľvyslanectve vo Washingtone od septembra 2012. Ako zástupca veľvyslanca tam pôsobil aj v rokoch 2003 až 2005.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies