Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku podporil protesty vo svoej krajine

NETKY.SK • 16 August 2020, 09:38 • 2 min
Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku podporil protesty vo svoej krajine

BRATISLAVA - Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Igor Leščeňa uviedol, že podporuje demonštrantov vo svojej vlasti.

slovakia

left justify in out

Prvý z diplomatov

Veľvyslanec Bieloruska na Slovensku Igor Leščeňa je prvým z vedúcich diplomatických misií republiky, ktorý verejne vyhlásil podporu protestujúcim v krajine. Veľvyslanec zaznamenal videonahrávku a uverejnil portál "Naša Niva".

 

"Rovnako ako všetkých Bielorusov aj mňa šokujú príbehy o mučení a zbitiach občanov mojej krajiny. Na jednej z fotografií, kde je miešanina modrín a krvi, sme identifikovali spolužiaka mojej dcéry, ktorý určite nikdy nebol uvedený medzi rebelmi," povedal Leščeňa.

 

Diplomat tiež dodal, že stovky Bielorusov "sa pocítili samy o sebe, že niekoľko predstaviteľov bezpečnostných orgánov plne oživili tradície NKVD v tolerantnom európskom Bielorusku 21. storočia".

 

 

Igor Leščeňa  je z hľadiska skúseností najstarším veliteľom bieloruského veľvyslanectva. V rokoch 2002 - 2006 bol tiež štátnym tajomníkom Alexandra Lukašenka v oblasti zahraničnej politiky a zahraničných ekonomických otázok.

 

"Som v solidarite s tými, ktorí išli do ulíc z pokojným protestom, aby bolo ich hlas počuť. Úprimne dúfam, že budúcnosť mojej krajiny bude založená na zohľadnení pozícií všetkých vrstiev spoločnosti a predstaviteľov rôznych politických síl," uviedol veľvyslanec.

 

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí sa ešte oficiálne nevyjadrilo k činu veľvyslanca.

 

Protesty v Bielorusku

Po prezidentských voľbách v Bielorusku z 9. augusta sa začali protesty a trvajú už týždeň. Vychádzajú do ulíc každý deň stúpenci opozície, podľa ktorých bolo hlasovanie zmanipulované. Počas protestov polícia zadržala takmer 7 000 osôb.

 

img

 

Alexandr Lukašenko podľa oficiálnych výsledkov získal 80 percent hlasov, čím si zabezpečil šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, ktorú zastáva od roku 1994.

Európska únia a Spojené štáty odsúdili násilie v Bielorusku. Ministri zahraničných vecí EÚ jednomyseľne podporili uvalenie sankcií proti vodcom Bieloruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies