Veľvyslanci Litvy si robili srandu z prezidentky, dali ich na YouTube

NETKY.SK • 30 August 2013, 08:22 • 2 min
Veľvyslanci Litvy si robili srandu z prezidentky, dali ich na YouTube

VILNIUS - Dvaja vysokopostavení litovskí diplomati prišli o svoje funkcie veľvyslancov v Azerbajdžane a Maďarsku po tom, ako sa na internete objavil záznam ich telefonického rozhovoru, v ktorom kritizujú prezidentku a vysmievajú sa z krajín svojho diplomatického pôsobenia.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP s odvolaním sa na kanceláriu litovskej prezidentky Dalie Grybauskaite, veľvyslanec v Azerbajdžane Arunas Žurauskas a veľvyslanec v Maďarsku Nerijus Juška skončia vo funkciách k 30. septembru. Štyri telefonické rozhovory medzi dvoma diplomatmi sa objavili na servery YouTube v júli. Okrem iného si v nich robia žarty z toho, ako Grybauskaite na oficiálne návštevy lieta nízkonákladovou leteckou spoločnosťou.

Litovské ministerstvo zahraničných vecí začalo vyšetrovanie prípadu s podozrením na odpočúvanie diplomatov. Zatiaľ nie je jasné, kto záznam zverejnil. Prezidentka označila konverzáciu diplomatov za "veľmi neprofesionálnu" a detinskú, pričom však upozornila, že považuje jej nahratie za nesprávne. Opozícia proti odvolaniu veľvyslancov protestovala. "Reakcia na dopočuté rozhovory ukazuje, že autori tejto provokácie môžu s politikou  Litve ľahko manipulovať," uviedol bývalý šéf diplomacie Audronis Ažubalis pre miestnu tlačovú agentúru BNS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona