Veľryby sa zmenšujú: Je to vizitka ľudstva

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 10:52 • 2 min
Veľryby sa zmenšujú: Je to vizitka ľudstva

Lov veľrýb sa podpísal nielen na veľkosti populácie, ale aj na veľkosti samotných jedincov.

slovakia

left justify in out

Cristopher Clements z Univerzity v Zürichu sa venuje výskumu populácie veľrýb. Porovnával záznamy o ich veľkosti z rokov 1900 až 1985, kedy ich lov celosvetovo zakázali. Dostal sa k alarmujúcemu zisteniu.

 

„Pozreli sme sa na údaje o vráskavcoch ozrutných, vráskavcoch myšok, vráskavcoch severných a vorvaňoch tuponosých. Zistili sme, že ich veľkosť sa výrazne zmenšovala, napríklad vorvane boli v 80. rokoch priemerne o štyri metre kratšie ako v roku 1905,“ popisoval.

 

K týmto odchýlkam podľa neho došlo v dôsledku lovu, kedy si rybári vyberali tie najväčšie kusy a tie menšie ostávali v oceánoch. Menšie jedince sa navzájom medzi sebou párili a plodili ďalšie veľryby, ktoré mali genetický daný menší vzrast. „Varovné signály sme videli štyridsať rokov pred tým, ako došlo ku kolapsu veľrybích populácií,“ dodáva Clements. Zároveň tvrdí, že pokiaľ by tieto informácie boli dostupné už v priebehu 40. a 50. rokov minulého storočia, dalo sa zabrániť ich súčasnej ohrozenosti.

 

Nadmerný rybolov je pre veľryby mimoriadnou hrozbou. Ich návrat do pôvodného stavu už navyše ani nemusí byť možný. Prinajmenšom by však trval celé desaťročia. Spoluautor štúdie Mark Hindell zároveň tvrdí, že hrozbu kolapsu populácie nemožno sledovať len na základe počtu jedincov. Potrebné je všímať si aj zmeny v správaní, inak by nás ich náhle vyhynutie mohlo veľmi prekvapiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona