Veľrybárska komisia obnovila kvóty na lov veľrýb pre domorodých obyvateľov

NETKY.SK • 13 September 2018, 07:23 • 2 min
Veľrybárska komisia obnovila kvóty na lov veľrýb pre domorodých obyvateľov

RIO DE JANEIRO - Medzinárodná veľrybárska komisia (IWC) obnovila v stredu kvóty na výlov veľrýb pre domorodých obyvateľov v Grónsku, Rusku, Spojených štátoch a na ostrove Svätý Vincent a Grenadíny.

slovakia

left justify in out

Za schválenie kvót hlasovala väčšina členov prítomných na výročnom zasadaní IWC v brazílskom meste Florianopolis. Ak domorodé obyvateľstvo v niektorej z týchto krajín stanovenú ročnú kvótu nenaplní, môže si jej zvyšok preniesť do ďalších rokov. Nesmie však pri tom prekročiť ročný limit o viac ako 50 percent.

 

Ochrancovia životného prostredia uznali právo domorodého obyvateľstva uchovať si tradíciu konzumácie veľrybieho mäsa, zároveň kritizujú však Grónsko za to, že toto mäso ponúka turistom v reštauráciách a na výletných lodiach.

 

Kvóty na výlov pre domorodých obyvateľov sú zväčša nižšie ako počet veľrýb, ktoré ročne usmrtí Japonsko, Nórsko a Island. Tieto tri krajiny nerešpektujú medzinárodný zákaz komerčného lovu veľrýb, ktorý v roku 1986 vydala IWC.

 

Japonci podľa environmentálnej organizácie Pro Wildlife zabijú okolo 450 veľrýb ročne, pričom tvrdia, že je to na vedecké účely. Nórsko uloví ročne takmer 700 a Island okolo 200 veľrýb.

 

Japonsko žiada komisiu, aby povolila komerčný lov určitých druhov veľrýb, ktoré sa v oceánoch vyskytujú v dostatočnom počte. IWC by mala o návrhu rozhodnúť do konca svojho päťdňového zasadnutia, ktoré potrvá do piatku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies