Veľmajster vytvoril slovenský rekord, naslepo odohral 10 šachových partií

NETKY.SK • 17 November 2018, 16:34 • 2 min
Veľmajster vytvoril slovenský rekord, naslepo odohral 10 šachových partií

BRATISLAVA – Šachový veľmajster Milan Pacher vytvoril v piatok (16. 11.) v Bratislave oficiálny slovenský rekord počtom desiatich šachových partií zohraných naraz naslepo. V náročnej simultánke so zdatnými súpermi celkovo štyri partie vyhral, jednu remizoval a päťkrát prehral (4,5-5,5).

slovakia

left justify in out

Pacher hral "naslepo", čiže spamäti – mal zakryté oči a na šachovú hru nevidel. Voči súperom, ktorí hrali štandardne so šachovnicami a figúrkami, tak bol vo veľkej nevýhode. Simultánka prebiehala tak, že rozhodca mu zahlásil ťah súpera, po čom Pacher po krátkom premýšľaní oznámil svoj ťah.

 

Rozhodca ho zahral a prešiel k ďalšej šachovnici, pričom situácia sa opakovala. Pacher si tak musel zapamätať nielen všetky svoje a súperove ťahy, ale popritom v mysli postupne v každej partii počítať varianty a premýšľať nad ďalším postupom.

 

Simultánka, ktorá sa konala v Zichyho paláci, trvala bez prestávky celkovo tri hodiny. Pacher ju začal hrať dokonca na 12 partií naraz, v dvoch z nich si však po otvorení presne nezapamätal postavenie a "skrečoval" ich. Tie sa tak do celkového výsledku nezarátavali. Najdlhšia partia mala 54 ťahov.

 

"Ustanovujúci slovenský rekord v šachovej simultánke sa podaril. Veľmajster Milan Pacher z 12 začatých partií úspešne skončil desať," potvrdil komisár slovenských rekordov Roman Farkaš.

 

Pacher, ktorý ratingovo patrí do desiatky najlepších slovenských šachových hráčov, hovoril po akcii o čiastočnej spokojnosti so svojím výkonom.

 

"Bolo to dosť ťažké, súperi bojovali a ja som sa v niektorých partiách stratil, čiže mohlo to byť aj lepšie. Najťažšie bolo rozčleniť si jednotlivé pozície. Zle je, keď sa niektoré na seba podobajú, potom tam je nejaký drobný rozdiel, kvôli ktorému namiesto výhry môže byť ľahko prehra, takže si to treba všetko presne zapamätať," zhodnotil.

 

img

Milan Pacher Zdroj: TASR

 

Súčasťou šachovo-spoločenského podujatia v Zichyho paláci bol staromestský turnaj pre amatérskych hráčov, výstava slovenských šachových kníh či exhibičná súťaž v riešení šachových úloh naslepo, ktorú vyhral aktuálny šachový majster sveta do 18 rokov Viktor Gažík.

 

Prebehlo aj slávnostné odovzdanie dosiaľ málo známych fotografií, ktoré urobil Ladislav Bielik v auguste 1968, Ústavu pamäti národa (ÚPN). Zachytávajú, ako šachista Juraj Brabec s manželkou v svadobných šatách kráčajú pred okupačnými sovietskymi tankami na bratislavskom Šafárikovom námestí. Hlavnými organizátormi podujatia boli Nadácia 42 a Klub šachových nádejí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies