Veľkým lodiam zakážu plavbu okolo centra Benátok

NETKY.SK • 9 August 2014, 13:04 • 2 min
Veľkým lodiam zakážu plavbu okolo centra Benátok

RÍM - Talianska vláda v piatok potvrdila, že posádkam veľkých výletných lodí zakáže využívať trasu prechádzajúcu historickým centrom Benátok, aby mesto uchránila pred možným poškodením.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia ministra dopravy Maurizia Lupiho začne platiť ešte v tomto roku nariadenie vzťahujúce sa na plavidlá ťažšie ako 96-tisíc ton, ktoré označil za "mrakodrapy na mori". Namiesto terajšej trasy do benátskeho prístavu, ktorá vedie okolo svetoznámeho Námestia svätého Marka a ostrova Giudecca, sa kabinet premiéra Mattea Renziho prikláňa k odklonu cez juhozápadnú časť Benátskej lagúny, na čo nechala vypracovať analýzu vplyvov na životné prostredie. Obmedzenie lodnej dopravy je výsledkom piatkového stretnutia Lupiho s ďalšími členmi vlády vrátane ministra životného prostredia Gianlucu Gallettiho, podľa ktorého je cieľom opatrenia "chrániť prostredie bez ekonomických kompromisov".

 

Obavy Talianov z prevádzky obrovských výletných lodí v roku 2012 zvýšila havária plavidla Costa Concordia pri ostrove Giglio v Tyrrhenskom mori, pri ktorej zahynulo 32 ľudí. Vrak vážiaci viac ako 114-tisíc ton sa podarilo z miesta udalosti odtiahnuť iba nedávno.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies