Veľký úspech Rusnoka, Zeman menuje do rady ČNB jeho bývalých kolegov z ING

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 18:27 • 2 min
Veľký úspech Rusnoka, Zeman menuje do rady ČNB jeho bývalých kolegov z ING

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vymenuje v utorok (17.5.) za nových členov bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) Vojtěcha Bendu a Tomáša Nidetzkého. Podľa analytikov Zeman touto nomináciou zjavne ponechal voľnú ruku očakávanému budúcemu guvernérovi ČNB Jiřímu Rusnokovi, ktorý obidvoch nominantov pozná z finančného sektora. Benda a Nidetzký nahradia v bankovej rade súčasného guvernéra ČNB Miroslava Singera a člena rady Kamila Janáčka, ktorým koncom júna končí funkčné obdobie. Informoval o tom server E15.cz.

slovakia

left justify in out

Vojtěch Benda je v súčasnosti poradcom bankovej rady v ČNB. Predtým pôsobil ako hlavný ekonóm v BH Securities a ako analytik ING Bank. Tomáš Nidetzký v súčasnosti pôsobí v poisťovni NN (pôvodne ING). Predtým pracoval napríklad v ČSOB poisťovni alebo skupine Českej sporiteľne. V skupine ING, okrem iného ako šéf penzijného fondu, pôsobil od roku 2003 do roku 2013 aj Rusnok.

 

"Budúci guvernér Rusnok dostáva do bankovej rady lojálneho spolupracovníka, s ktorým zdieľa ekonomické názory aj pohľad na problematiku fungovania ČNB. Veľmi pravdepodobne budú spolu tvoriť pevný hlasovací blok v bankovej rade ČNB," uviedol k Bendovi analytik Komerčnej banky David Kocourek. Dodal, že menovanie Bendu aj Nidetzkého je veľký diplomatický úspech Rusnoka, pretože existujú kandidáti, ktorí majú lojálnejšie názory k názorom prezidenta Zemana.

 

Minulý týždeň hovorca prezidenta Jiří Ovčáček uviedol, že 25. mája Zeman vymenuje nového guvernéra ČNB. Zemanovým kandidátom na tento post je podľa skorších informácií súčasný člen bankovej rady Jiří Rusnok. Singerovi končí druhý 6-ročný mandát, čo znamená, že už nemôže byť menovaný znova. Janáčka za člena rady vymenoval bývalý prezident Václav Klaus k 1. júlu 2010.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies