Veľký úlovok: Talibovia ukradli 200 obrnených vozidiel NATO vrátane zbraní

NETKY.SK • 14 September 2016, 15:24 • 2 min
Veľký úlovok: Talibovia ukradli 200 obrnených vozidiel NATO vrátane zbraní

KÁBUL - Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban sa v Afganistane v uplynulých mesiacoch zmocnili približne 200 obrnených vozidiel určených pre afganské bezpečnostné zložky. V afganskej televízii Tolo TV to v utorok povedal bývalý šéf tajnej služby Rahmatulláh Nábil.

slovakia

left justify in out

Ako dnes informovala agentúra DPA podľa guvernéra provincie Badachšán Fajsala Bogzada došlo aj ku krádežiam ľahkých i ťažkých zbraní. Bogzad okrem toho uviedol, že existuje riziko, že toto vojenské vybavenie už bolo nepriateľom použité v bojoch proti miestnym bezpečnostným zložkám. Apeloval preto na zahraničné jednotky v Afganistane, aby pomohli pri ničení tohto vojenského materiálu.


Krádeže výzbroje a automobilov určených pre afganské ozbrojené sily príslušníkmi Talibanu hlásia aj z iných provincií krajiny. Na sociálnych sieťach sa potom objavujú fotografie talibov pózujúcich v blízkosti ukradnutých terénnych vozidiel typu Humvee či raketometov.


Bezpečnostný expert, ktorý si neželal byť menovaný, pre DPA uviedol, že väčšina áut a výzbroje sa dostala do rúk talibov počas ich útokov na kontrolné stanovištia vládnych síl. Tie kontrolu nad nimi zvyčajne veľmi rýchlo získajú späť, ale vojenské vybavenie tam už chýba.


Charles Cleveland, hovorca v Afganistane pôsobiacej vojenskej misie vedenej NATO, uviedol, že vďaka ukradnutým obrneným vozidlám typu Humvee sú talibovia ľahko rozpoznateľní.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies