Veľký úlovok polície: Zadržali jedného z najväčších bossov gangu sýkorovci Kýbla

NETKY.SK • 23 Október 2015, 16:46 • 2 min
Veľký úlovok polície: Zadržali jedného z najväčších bossov gangu sýkorovci Kýbla

BRATISLAVA – Jeden z najväčších bossov zločineckého gangu sýkorovci Róbert Lališ prezývaný aj Kýbel skončil v rukách polície. Dnes o tom informoval policajný prezident Tibor Gašpar.

slovakia

left justify in out

Kýbla zadržali v nemeckom Kolíne nad Rýnom, keď nastupoval do auta. Ako dnes na brífingu informoval policajný prezident Tibor Gašpar, na Slovensku je obžalovaný a obvinený z viacerých trestných činov, pričom minimálne v šiestich prípadoch ide o vraždy. Na jeho osobu bolo vydaných spolu 10 európskych zatykačov, pričom momentálne je platných ešte päť. Róbert Lališ sa podľa Gašpara momentálne nachádza v Düsseldorfe, pričom sa začne konanie o jeho vydaní na Slovensko. „My sme mali pravdepodobné krajiny, kde by sa mohol zdržiavať, pred rokom či dvoma sme hovorili o Thajsku, ale tieto osoby menia svoje sídlo,“ uviedol Gašpar.

 

Totožnosť zadržaného už potvrdilo aj daktyloskopické skúmanie odtlačkov prstov. Róbert Lališ totiž v zahraničí nevystupoval pod svojou identitou. „Mal doklad, ktorý reálne existoval, ale bol pozmenený na jeho totožnosť,“ vysvetlil Gašpar. Vypátranie Róberta Lališa malo súvis so zadržaním iného člena skupiny Martina Biháriho, o ktorom prenikli na verejnosť informácie v predchádzajúcich dňoch.

 

img

 

Róberta Lališa na Slovensku spájajú s celým radom trestných činov. Podľa polície ide konkrétne o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, vraždu Eduarda Diniča z roku 1998 pri výbuchu na bratislavských Zlatých pieskoch, vraždu Róberta Diniča z roku 1999, ktorý bol zastrelený v Karlovej Vsi, vraždu Romana Deáka, ktorého zastrelili v bratislavskej Dúbravke v roku 1999, vraždu Dalera Hlavačku zastreleného v roku 1999 v Pezinku, Alojza Házyho, zastreleného v roku 1998 v Ivanke pri Dunaji a vraždu Miloša Piliara z roku 1998.

 

Okrem toho Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie aktuálne trestné stíhania za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny, nedovolené ozbrojovanie a obchodovanie so zbraňami v prípade veľkého nálezu zbraní z roku 2013, vraždy Róberta Holuba a Štefana Fabiána, v prípade Maxima Jurijeviča Malkartiho zastreleného v roku 1998 v Devínskej Novej Vsi, Juraja Matzenauera zastreleného v Čataji v roku 2000 či Róberta Pála zastreleného v Pezinku v roku 2003.

 

NAKA taktiež vedie trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v prípade výbuchu, pri ktorom boli v roku 1995 usmrtení Vladimír Daniš a Jozef Daniš.

 

Lališa zadržali iba niekoľko dní po tom, čo v Česku zadržali Martina Biháriho alias Rusa. Na úteku bol niekoľko rokov. V najbližšom čase súd v Brne rozhodne o jeho vzatí do predbežnej väzby.

 

Martin Biháry už dostal právoplatný trest 21 rokov väzenia, ale v inom procese. Pred ŠTS v Banskej Bystrici čelí obžalobe v kauze vrážd z rokov 1998 a 1999 - za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka. Podobne ako ostatní obžalovaní má na krku aj zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny sýkorovci. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies