Veľký úlovok českej polície: Objavili milión litrov nelegálneho liehu

NETKY.SK • 21 Máj 2013, 12:59 • 2 min
Veľký úlovok českej polície: Objavili milión litrov nelegálneho liehu

PRAHA - Česká polícia objavila na Ostravsku tajné podzemné nádrže obsahujúce takmer milión litrov nelegálneho liehu. Informovala o tom dnes Česká televízia.

slovakia

left justify in out

Veľké betónom zaliate cisterny našli pri minulotýždňovej razii, ktorú vykonali príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu. Polícia pri zásahu skonfiškovala približne 10.000 hektolitrov nezdaneného liehu.

Alkohol nezákonne skladovali v troch priemyselných areáloch spoločnosti Moravia Chem, s ktorou je spojený takzvaný "liehový kráľ" Radek Březina. Osobám zodpovedný za ukrývanie liehu hrozí obvinenie z krátenia spotrebnej dane. Podľa odhadov polície pripravili štát o minimálne 280-300 miliónov korún (približne 11 miliónov eur).

Odhalené liehové zásoby objavili v bývalej likérke Daněk v ostravskej miestnej časti Mariánske hory, v starej tehelni pri meste Duchcov a v areáli neďaleko Slušovíc. Sofistikované nerezové bazény boli ukryté pod podlahou priemyselných hál, zasypané sutinou a zaliate miestami až dvojmetrovou vrstvou kvalitného betónu. 

Polícii pri ich vypátraní museli pomáhať geológovia z ostravskej banskej univerzity a napokon aj hasiči, ktorí poskytli ťažkú techniku na ich odkrytie. Podľa jedného z Březinových spolupracovníkov medzi niektorými nádržami fungovalo aj tajné potrubie na prečerpávanie liehu. 

Podnikateľ Březina je údajným šéfom liehovej mafie operujúcej na východe ČR. Vlani ho polícia zatkla počas kampane proti pančovanému alkoholu v rámci takzvanej metanolovej aféry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies