Veľký test balených vôd u našich susedov: Výsledky vás poriadne prekvapia!

NETKY.SK • 20 August 2018, 16:00 • 2 min
Veľký test balených vôd u našich susedov: Výsledky vás poriadne prekvapia!

PRAHA – Počas horúcich letných dní je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Netreba snáď už ani pripomínať, že rôzne malinovky či alkoholické nápoje však telo nehydratujú, skôr naopak. Najlepším riešením je čistá voda, ale ako sa hovorí – nie je voda ako voda a platí to najmä pri tých balených.

slovakia

left justify in out

V susednej Českej republike nedávno testovali balené vody, ale namerané hodnoty nežiaducich látok v mnohých z nich vás určite prekvapia. Mnohé z týchto značiek sa predávajú aj na Slovensku a nájdete ich na pultoch v každom obchode či reťazci.

 

img

 

Test bol zameraný na pramenité, minerálne a kojenecké vody a vykonal sa v špičkovom laboratóriu spoločnosti Aquatest. Celkovo bolo testovaných až 29 druhov balených vôd a ak sa v niektorom z testov objavili podozrivé alebo až nadlimitné hodnoty, tak sa vykonali aj kontrolné testy. Výsledky testovania však nepríjemne prekvapili, keďže niektoré balené vody nespĺňali limity podľa aktuálnych vyhlášok.

 

Mnohé balené vody totiž obsahujú nadlimitné hodnoty pesticídov a našli sa dokonca aj v kojeneckej vode. Vedeckí pracovníci sa počas testovania zamerali na tie parametre, ktoré sa ako spotrebiteľ nedozviete z etikety. V laboratóriu vykonali rozbor na mikrobiológiu, pesticídne látky, ťažké kovy, prchavé a ďalšie látky, ktoré by sa v balenej vode nemali vôbec vyskytovať.

 

img

 

Všadeprítomný plast

 

Začnime však najprv obalom, ktorý je pri drvivej väčšine balených vôd z plastu. Iba dva druhy vody boli v sklenených fľaškách a pochádzali z Talianska.

 

Na Slovensku sa takmer všetko balí do plastov a neexistuje tu žiadna oficiálna iniciatíva na zmenu tohto trendu. Napríklad v takom Nemecku už pochopili, že obrovské množstvá plastov sú aj obrovským enviromentálnym problémom a preto tu dostanete v obchodoch vodu balenú v skle. Funguje tu aj zálohovanie fliaš, avšak nielen sklenených, ale aj plastových.

 

Už v minulosti rôzne výskumy dokázali, že z plastu sa pri vyššej teplote a priamom slnenčnom žiarení uvoľňuje nebezpečná látka bisfenol. Ten sa objavil hneď v 19 z 29 druhov balených vôd, aj keď nie vo veľkom množstve. Až v 11 z 29 vzoriek boli objavené stopové alebo nadlimitné hodnoty peticídnych látok.

 

img

 

Výsledky testovania

 

Testy odhalili prchavé látky v neperlivej vode Mattoni a v neperlivej aj kojeneckej vode Aguila, v ktorých bolo prítomné stopové množstvo chloroformu. Podobne na tom boli balené vody aj s pesticídami, keď maximálny povolený limit prekročili Rajec a Sedmihorka. Pesticídy sa našli aj v ďalších druhoch vody, ale namerané hodnoty spĺňali povolený limit, aj keď kojenecká voda Rajec len veľmi tesne.

 

Šokujúce boli však najmä výsledky testov na mikrobiológiu, keď limity nesplnili vody Nartes aqua sport neperlivá, ako aj kojenecké vody Nartes a Aqua anna. Najhoršie výsledky na škodlivé baktérie však mala barelová voda Crystalis Water, ktorá obsahovala aj koliformné baktérie (fekálne znečistenie vody). Barelové vody zvyčajne nájdeme v čakárňach či kanceláriách. Nespočítateľné mikrobiologické kolónie obsahovala aj u nás populárna Bon Aqua, Fromin a mnohé ďalšie. Celé video s výsledkami testov si môžete pozrieť TU.

 

img

 

Testy ukázali, že nasledujúce balenia vody boli nevyhovujúce:

 

Nartes Aqua Sport – neperlivá

Rajec pramenitá voda

Sedmihorka pramenitá voda z Českého ráje – neperlivá

Crystalis water pramenitá voda

Aqua anna kojenecká voda

Nartes kojenecká voda

 

Nasledujúce balenia vody splnili všetky kritériá:

 

Toma natura – neperlivá

San Terra Aqua Bella pramenitá voda – neprelivá

Bonny korrekt pramenitá voda – neperlivá

Magnesia – neperlivá

Evian prírodná minerálna voda

Acqua Panna Toscana Taliansko prírodná pramenitá voda



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies