Veľký protest proti jadrovej energii sa konal na výročie Fukušimy

NETKY.SK • 12 Marec 2012, 08:07 • 2 min
Veľký protest proti jadrovej energii sa konal na výročie Fukušimy

Veľký protest proti jadrovej energii sa konal na výročie Fukušimy - Politika Približne 10. 000 ľudí dnes pochodovalo centrom japonského hlavného mesta Tokio a vyzývalo na ukončenie výroby jadrovej energie v krajine.

slovakia

left justify in out

img

Približne 10.000 ľudí dnes pochodovalo centrom japonského hlavného mesta Tokio a vyzývalo na ukončenie výroby jadrovej energie v krajine. Pochod sa uskutočnil v deň prvého výročia vlaňajšieho ničivého zemetrasenia s magnitúdou 9,0 a následných prívalových vĺn cunami.
      Mnoho demonštrantov, medzi nimi muži aj ženy všetkých vekových kategórií, držalo v rukách plagáty s nápisom "Žiadne atómky" a "Všetky jadrové elektrárne v Japonsku treba odstrániť".
      V Japonsku sú v súčasnosti v prevádzke iba dva z 54 jadrových reaktorov, pretože verejnosť má po katastrofe v jadrovej elektrárni Fukušima obavy z atómovej energie.
      Elektráreň Fukušima, ktorú prevádzkuje spoločnosť TEPCO (Tokyo Electric Power Co.), zasiahli 11. februára 2011 vlny cunami spôsobené zemetrasením, poškodili ju a začala z nej unikať nebezpečná radiácia.
      "Mali by sme chrániť naše deti, nie jadrové elektrárne," zakričali niektoré ženy, keď kráčali okolo sídla spoločnosti TEPCO.
      Protestujúci neskôr vytvorili ľudskú reťaz a obkolesili budovu parlamentu.
      Japonský protest je menší než podobné demonštrácie konané v Nemecku. "Dnes však vidíme na japonské pomery dosť veľký počet účastníkov," uviedol aktivista.
      Tisíce ľudí z celého Japonska sa tiež zišli na zhromaždení v meste Korijama, iba 55 kilometrov západne od poškodenej elektrárne Fukušima, uviedli organizátori.
      "Ceníme si veľkú podporu ľudí, ktorí prišli z celej krajiny. Podporu premeníme na novú energiu potrebnú pre náš boj proti vláde," uviedol Čieko Šiina, vodca organizácie Sieť na záchranu detí pred radiáciou z Fukušimy.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona