Veľký pokrok v medicíne: Americkí vedci objavili protilátku proti zákernému vírusu zika

NETKY.SK • 9 November 2016, 19:50 • 2 min
Veľký pokrok v medicíne: Americkí vedci objavili protilátku proti zákernému vírusu zika

WASHINGTON - Nová štúdia vírusu Zika na myšiach je veľkou nádejou, pre liečbu a ochranu tehotných žien a ich detí. Americkí vedci z Washington University School of Medicine v St Louis tvrdia, že konečne objavili protilátku proti zákernému vírusu zika, ktorý sa šíri predovšetkým prostredníctvom komárov a spôsobuje vrodené vady u detí, ktorých matky boli infikované počas tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Výskumníci zobrali 29 špecifických protilátok proti vírusu zika z bielych krviniek pacientov (infikovaných v Ázii, Afrike a Amerike), ktorým sa podarilo vyliečiť. Potom tieto protilátky testovali na gravídnych myšiach a liečba vykázala zníženie hladiny vírusu u matiek a úplnú ochranu u mláďat.

 

"To je dôkazom princípu, že vírus Zika je v priebehu tehotenstva liečiteľný, a už máme protilátku, ktorá funguje aspoň u myší," povedal Dr. Michael Diamond z Washington University School of Medicine. Spoluautor štúdie uverejnil informácie v pondelok v časopise Nature.

 

Vedci ďalej zistili, že len jedna protilátka tzv. ZIKV-117, neutralizuje všetky vírusové kmene. "Protilátka znižuje vírus u matky aj plodu, ktorý zároveň chráni pred poškodením," vysvetlil Dr James Crowe Vanderbilt University School of Medicine.

 

Crowe prezradil, že má v úmysle požiadať o licenciu a liek predávať, no celý tím ešte čaká pomerne veľa práce. Výrobok treba najskôr veľmi dobre otestovať a garantovať jeho účinok a bezpečnosť. Testovanie na ľuďoch by malo začať približne o deväť až 12 mesiacov, ak pôjde všetko podľa plánu.

 

Dr Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby, ktorý výskum financoval, však varuje, že nie všetko, čo funguje u myší, funguje aj u ľudí. "Samotná skutočnosť, že sa podarilo získať pozitívny výsledok u myší, je celkom dobrý impulz k dosiahnutiu ďalších krokov. Uvidíme, či bude účinkovať aj u ľudí,“ objasnil.

 

"Je dôležité mať na pamäti, že 80 percent ľudí vôbec nevie, že boli infikovaní, preto sme sa zamerali v prvom mieste na preventívne vakcíny, aby sa zabránilo nekontrolovateľnému šíreniu vírusu, " povedal Rick Bright, jeden z vedúcich výskumu.  




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies