Veľký plán záchrany Eurozóny: ECB minie 60 miliárd mesačne, euro ihneď kleslo

NETKY.SK • 22 Január 2015, 16:15 • 2 min
Veľký plán záchrany Eurozóny: ECB minie 60 miliárd mesačne, euro ihneď kleslo

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska centrálna banka (ECB) dnes odsúhlasila program kvantitatívneho uvoľňovania (QE). To znamená, že rozšíri doterajší nákup dlhopisov aj o vládne dlhopisy.

slovakia

left justify in out

ECB tak spustí tlačenie nových peňazí a od marca tohto roka do konca septembra 2016 napumpuje každý mesiac do ekonomiky eurozóny dohromady 60 miliárd eur. Do tejto sumy sú započítané aj náklady na nákup zabezpečených dlhopisov (Covered Bonds), ktorý spustila už vlani v októbri, a nákup cenných papierov krytých aktívami (Asset Backed Securities, ABS).

 

Bývalý člen ECB Athanasios Orphanides však uviedol, že banka mala kvantitatívne uvoľňovanie realizovať už oveľa skôr. "Teraz, keď sa situácia zhoršila, bude musieť ECB robiť oveľa viac," konštatoval. Celková cenová hladina v eurozóne sa minulý mesiac dostala do negatívneho teritória. Spotrebiteľské ceny klesli o 0,2 %, pričom cieľom ECB je, aby medziročne rástli tempom takmer 2 %. 

 

Program QE sa bude vzťahovať aj na krajiny, ktoré čerpajú záchranný úver, ako je napríklad Grécko, ale za určitých dodatočných podmienok.

 

Prezident ECB Mario Draghi na tlačovej konferencii vyhlásil, že v rámci tohto rozšíreného programu náklady na kombinovaný nákup vládnych dlhopisov aj dlhopisov súkromného sektora dosiahnu celkovú sumu 60 miliárd eur. Dodal, že banka zatiaľ plánuje uskutočňovať tieto nákupy do konca septembra 2016, ale bude v nich pokračovať, až kým nedôjde k udržateľnej korekcii inflácie.

 

 

Existujú však pochybnosti o tom, či tlačenie nových peňazí bude fungovať. Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred zasadaním ECB zopakovala, že akékoľvek rozhodnutie banky o nákupoch štátnych dlhopisov sa nemá použiť ako zámienka na zanedbanie ekonomických reforiem. 

 

Banka po rozšírení nákupu dlhopisov tak spolu s lacnými úvermi, ktoré poskytuje komerčným bankám v eurozóne, napumpuje do hospodárstva do konca septembra 2016 viac ako 1 bilión eur.

 

Kurz eura po rozhodnutí ECB klesol, priblížil sa k 11-ročnému minimu

 

Kurz eura oproti doláru klesol dnes do 15.01 h SEČ o 0,5 % na 1,1550 USD/EUR, pričom predtým zaznamenal pokles až o 0,8 % na 1,1513 USD/EUR. Priblížil sa tak k 11-ročnému minimu, ktoré euro dosiahlo 16. januára. Vtedy kurz európskej meny predstavoval 1,1460 USD/EUR, najnižšiu hodnotu od novembra 2003.

 

Analytici pritom nevylučujú, že kurz eura bude v oslabovaní pokračovať. Ako povedal ešte pred rozhodnutím ECB Michael Sneyd z pobočky BNP Paribas v Londýne, je možné, že kurz európskej meny klesne v priebehu budúceho týždňa až na 1,13 USD/EUR.

 

 

ECB ponechala úrokové sadzby nezmenené

Európska centrálna banka (ECB) úrokové sadzby nezmenila. Na štvrtkovom zasadaní sa rozhodla úroky nechať na rekordnom minime. Hlavná refinančná sadzba Európskej centrálnej banky, ktorá ovplyvňuje aj úrokové sadzby pre klientov bánk, zostáva na úrovni 0,05 %. Jednodňovú depozitnú sadzbu banka ponechala na úrovni -0,2 %, čo znamená, že banky musia platiť za vklady v centrálnej banke. Jednodňová refinančná sadzba ECB zostáva vo výše 0,3 %.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona