Veľký omyl: V USA dostalo vyše 800 prisťahovalcov občianstvo, môžu byť hrozbou

NETKY.SK • 19 September 2016, 20:38 • 2 min
Veľký omyl: V USA dostalo vyše 800 prisťahovalcov občianstvo, môžu byť hrozbou

WASHINGTON - Americká vláda omylom udelila občianstvo najmenej 858 imigrantom z "krajín osobitného záujmu" pre americkú národnú bezpečnosť alebo z krajín s vysokým výskytom imigračných podvodov, ktorí mali byť vyhostení. Podľa agentúry AP to dnes oznámilo ministerstvo USA pre vnútornú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Jeho generálny inšpektor John Roth uviedol, že imigranti použili v žiadostiach o občianstvo iné mená alebo dátumy narodenia. Tieto nezrovnalosti pracovníkom imigračných služieb unikli, pretože ich odtlačky prstov v amerických databázach chýbali. Správa nemenuje žiadneho z týchto imigrantov ani spomínané krajiny.

 

Za problém však označuje skutočnosť, že imigračný úrad pracuje s množstvom starých informácií v papierovej podobe a nemôže preto prehľadávať odtlačky prstov elektronicky.

 

Rothova správa uvádza, že v amerických federálnych databázach chýbajú odtlačky prstov 315.000 imigrantov, ktorí mali byť z USA vyhostení alebo sú páchateľmi trestných činov na úteku. Imigračný úrad musí prezrieť zložky 148.000 z nich a pridať ich odtlačky prstov do digitálnej evidencie.

 

Udelenie občianstva omylom môže mať podľa AP vážne dôsledky, pretože takýto občan mohol získať bezpečnostnú previerku. Najmenej traja z takýchto občanov získali oprávnenie, ktoré im umožňuje legálne sa dostať do bezpečnostných oblastí letísk, námorných zariadení či lodí. Oprávnenia im zrušili, keď sa prišlo na to, že majú občianstvo neoprávnene.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies