Veľký objav v oblasti Stonehenge! Odkiaľ pochádzajú kamene uprostred lúky?

NETKY.SK • 30 Júl 2020, 15:19 • 2 min
Veľký objav v oblasti Stonehenge! Odkiaľ pochádzajú kamene uprostred lúky?

Vedci vypátrali, odkiaľ pochádzajú veľké sarseny z anglického monumentu Stonehenge. Podarilo sa im to vďaka analýze chýbajúcej časti, ktorú získali po takmer 60 rokoch.

slovakia

left justify in out

Neďaleko

Testy sa zhodovali s geochemickou analýzou stojacich megalitov. Archeológovia určili, že sarseny pochádzajú z oblasti vzdialenej približne 25 kilometrov na sever, pri Marlborough.

 

Obrovské a ťažké

Sedem metrov vysoké pieskovcové balvany majú hmotnosť okolo 20 ton a okrem iného tvoria centrálnu podkovu monumentu. Takzvané "modré kamene", ktoré sa takisto nachádzajú v Stonehenge, zas pochádzajú z Preseli Hills vo Walese.
 

 

Potrebná vzorka najprv zmizla
Až doteraz sa výskumníkom nedarilo vypátrať pôvod sarsenov. Pomohla im analýza chýbajúceho jadra kameňa, ktoré zmizlo počas prác v roku 1958. Nikto netušil, kde sa nachádza, až kým sa 89-ročný Robert Phillips, ktorý sa zúčastnil na týchto prácach, nerozhodol vlani vzorku vrátiť.

 

Dôkladné porovnávanie 
Výskumníci najprv vykonali RTG fluorescenčné testovanie všetkých zvyšných sarsenov, ktoré mali podobné chemické zloženie a pochádzajú z rovnakej oblasti. Následne analyzovali sarsenové vzorky od Norfolku po Devon a porovnali ich chemické zloženie s kusom vráteného jadra. Podľa organizácie English Heritage bola možnosť deštruktívneho testu jadra "rozhodujúca", keďže preukázala, že zloženie sa zhodovalo so vzorkami sarsenov z oblasti West Woods, južne od Marlborough.

 

img


"Je skutočne úžasné, že môžeme využiť vedecké znalosti 21. storočia a porozumieť neolitickej minulosti a konečne odpovedať na otázku, o ktorej archeológovia debatujú už storočia," vyhlásil David Nash z Brighton University.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies