Veľký krok vpred! Severokórejský šéf diplomacie rokoval v Pekingu o posilňovaní vzájomných vzťahov

NETKY.SK • 3 Apríl 2018, 14:46 • 2 min
Veľký krok vpred! Severokórejský šéf diplomacie rokoval v Pekingu o posilňovaní vzájomných vzťahov

PEKING - Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho rokoval v utorok v Pekingu so svojím čínskym rezortným partnerom Wang Im o posilňovaní vzájomných vzťahov.

slovakia

left justify in out

Čína pritom vyjadrila podporu pre denuklearizovaný Kórejský polostrov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Wang uviedol, že Čína podporuje nadchádzajúci summit medzi Severnou a Južnou Kóreou, ako aj medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi. Ocenil úsilie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) zmierniť napätie na Kórejskom polostrove.

 

Ri Jong-ho uviedol, že Severná Kórea si aj naďalej udrží "úzku strategickú komunikáciu" s Čínou. Wang I už skôr v utorok vyjadril nádej, že plánované stretnutie lídrov Severnej Kórey a USA prebehne v máji hladko, všetky strany sa budú držať správnej cesty dialógu a vyhnú sa "rušivým faktorom".

 

Agentúra Reuters pripomína, že Čína je už tradične najbližším spojencom Severnej Kórey, ale ich vzťahy sa narušili po snahách Pchjongjangu o vývoj jadrových zbraní a rakiet a po podpore amerických sankcií zo strany Pekingu. Wang I konštatoval, že na Kórejskom polostrove došlo k pozitívnym zmenám a všetky strany sa zapojil do "úprimných diskusií". Vyjadril tiež nádej, že stretnutie severokórejského lídra Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom "zvýši vzájomné porozumenie".

 

Kim Čong-un sa zaviazal k denuklearizácii a vyjadril ochotu stretnúť sa s americkými predstaviteľmi, uviedla Čína minulý mesiac po jeho schôdzke s prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu. Kim by sa mal stretnúť s Trumpom v máji na rozhovoroch o jadrovom odzbrojení, aj keď miesto a čas ešte neboli stanovené. Summit medzi Južnou a Severnou Kóreou sa očakáva 27. apríla, pripomína Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies