Veľký deň pre občanov Ukrajiny: Oddnes môžu cestovať do krajín EÚ bez víz

NETKY.SK • 11 Jún 2017, 11:34 • 2 min
Veľký deň pre občanov Ukrajiny: Oddnes môžu cestovať do krajín EÚ bez víz

BRATISLAVA - Občania Ukrajiny, vlastniaci biometrický pas, môžu oddnes cestovať do krajín Európskej únie (EÚ) a schengenského priestoru bez víz.

slovakia

left justify in out

Podľa Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR je bezvízový styk historickým míľnikom, ktorý prispeje k upevňovaniu vzťahov EÚ s Ukrajinou. Pre TASR to uviedol hovorca MZVaEZ SR Peter Susko.

 

"Je to zároveň povzbudenie pre reformné úsilie Ukrajiny na jej ceste smerom k EÚ,“ povedal Susko, ktorý pripomenul, že SR toto úsilie nášho východného suseda dlhodobo podporuje.

 

V súvislosti so začiatkom bezvízového styku polícia upozornila, že je možné očakávať zvýšenie čakacích lehôt najmä pri ceste z Ukrajiny na Slovensko. Strážcovia zákona prijali opatrenia, ktoré spočívajú v adekvátnom personálnom aj technickom posilnení výkonu služby najmä na hraničných priechodoch s Ukrajinou a v ich blízkosti.

 

Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová pripomenula, že bez víz môžu cestovať iba Ukrajinci, ktorí sú držiteľmi biometrického pasu. "Ak ho nemajú, naďalej podliehajú vízovej povinnosti,“ upozornila Baloghová.

 

Členské štáty EÚ schválili zavedenie bezvízového styku pre Ukrajinu 11. mája. Vo vestníku EÚ bol legislatívny akt zverejnený 22. mája, pri 20-dňovej lehote, po ktorej právny dokument nadobúda platnosť, je opatrenie účinné oddnes.

 

Bezvízový styk, ktorý sa s výnimkou Veľkej Británie a Írska, vzťahuje na celú EÚ a všetky krajiny patriace do schengenského priestoru, umožňuje občanom Ukrajiny cestovať bez víz na krátkodobé pobyty do 90 dní bez pohraničných kontrol. Nedáva im však právo pracovať v EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies