Veľký brat nás vidí: FBI bude môcť prenikať do všetkých počítačov na svete

NETKY.SK • 1 December 2016, 11:35 • 2 min
Veľký brat nás vidí: FBI bude môcť prenikať do všetkých počítačov na svete

WASHINGTON - Americký Senát zabránil v noci nadnes tretiemu a poslednému pokusu o zablokovanie rozšírenia právomocí súdov, na základe ktorých bude môcť Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) prenikať do počítačových sietí nielen v USA, ale aj v zahraničí. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Demokratický senátor Ron Wyden sa už tretí raz neúspešne pokúsil o odloženie prijatia zmien v zákone, na základe ktorých bude mať FBI právo vstúpiť do prakticky každej počítačovej siete na svete.

 

Zmeny ustanovenia číslo 41 federálneho trestného poriadku umožnia sudcom vydávať FBI povolenie na vzdialený prístup do cudzích počítačov, keď sa podozrivá osoba pokúsi využiť tzv. anonymizačné nástroje na skrytie identity alebo na preverovanie sietí napadnutých hackermi alebo vírusmi.

 

V súčasnosti môžu americkí sudcovia vydávať takéto povolenia len v rámci vlastnej jurisdikcie, ktorá spravidla pokrýva len niekoľko okresov.

 

Podľa Wydena je schválenie zmien príslušného ustanovenia trestného poriadku "jedným z najväčších omylov v politike elektronického odpočúvania", pričom ide o "bezprecedentnú možnosť vlády prenikať do súkromných mobilných telefónov, počítačov a iných zariadení Američanov".

 

Takéto právomoci budú obzvlášť nebezpečné za vlády novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa, ktorý "otvorene vyhlasuje, že chce mať právo podnikať hackerské útoky voči svojim protivníkom, ako to robia Rusi", dodal Wyden.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona