Veľký biznis: Pašeráci ľudí zarobili vlani na migračnej vlne do Európy miliardy dolárov

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 18:09 • 2 min
Veľký biznis: Pašeráci ľudí zarobili vlani na migračnej vlne do Európy miliardy dolárov

HAAG - Pašeráci ľudí zarobili na vlaňajšej migračnej vlne do južnej Európy viac než päť miliárd dolárov. Uvádza sa to v dnes zverejnenej spoločnej správe medzinárodných policajných organizácií Interpol a Europol.

slovakia

left justify in out

Deväť z desiatich migrantov alebo utečencov, ktorí vlani prišli do Európskej únie, využilo "sprostredkovateľské služby", najmä voľných zločineckých sietí, pričom v tomto kalendárnom roku sú tieto údaje pravdepodobne ešte vyššie, uvádza sa v správe. V roku 2015 prišiel do Európy vyše milión migrantov. Väčšina z nich podľa správy zaplatila 3200-6500 dolárov (3000-6000 eur), čiže priemerný obrat bol medzi piatimi až šiestimi miliardami dolárov.

 

Na to, aby sa takto získané peniaze preprali alebo integrovali do riadnej ekonomiky, prevážali kuriéri veľké finančné sumy cez hranice. Pašeráci tiež prepierali svoje zisky cez predajne áut, obchody s potravinami, reštaurácie či prepravné spoločnosti.

 

Väčšina z prevádzačov pochádzala z krajín, odkiaľ pochádzajú aj migranti, často však mali povolenie na pobyt v EÚ alebo európske pasy. "Základná štruktúra pašeráckej siete obsahuje vodcov, ktorí koordinujú aktivity na zavedenej trase, organizátorov riadiacich tieto činnosti na miestnej úrovni prostredníctvom osobných kontaktov a príležitostných sprostredkovateľov na najnižšej úrovni, ktorí pomáhajú najmä organizátorom a môžu asistovať pri náborových aktivitách," cituje zo správy Europolu a Interpolu agentúra Reuters.

 

Skorumpovaní úradníci nechávali za úplatky prejsť autá cez hraničné kontroly alebo prepúšťali zachytené plavidlá. Na pašeráckych trasách, často na letiskách, železničných alebo autobusových staniciach, objavili policajti okolo 250 pašeráckych centier - 170 v Európskej únii a 80 mimo nej.

 

Vlani sa väčšina migrantov dostala do Európy z Turecka alebo Líbye po zdolaní náročnej plavby v lodiach alebo člnoch cez Stredozemné more a následne pokračovali dopravnými prostriedkami. V štúdii sa zároveň uvádza, že na cestu do EÚ čaká v Líbyi stále okolo 800.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona