Veľkú Britániu zasiahla vlna horúčav, zomreli stovky ľudí!

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 15:38 • 2 min
Veľkú Britániu zasiahla vlna horúčav, zomreli stovky ľudí!

LONDÝN - Prvá dlhodobejšia vlna horúčav vo Veľkej Británii za posledných sedem rokov prekvapila krajinu, pričom deformovala koľajnice, zvýšila predaj ventilátorov a podľa odhadov si vyžiadala už stovky predčasných úmrtí.

slovakia

left justify in out

Po chladnom lete 2012 a najchladnejšej jari za posledných 50 rokov v krajine teploty výrazne stúpli, čo prinútilo viaceré úrady vydať varovania pred horúčavami. Čísla zverejnené vo štvrtok naznačujú, že pre tropické horúčavy za posledných deväť dní predčasne zomrelo okolo 650 ľudí. Išlo predovšetkým o ľudí starších ako 75 rokov. K úmrtiam dochádza však aj medzi mladšími ročníkmi, napríklad pri snahách schladiť sa pri kúpaní v stredu zomreli traja ľudia a jeden poštár skolaboval pri práci.

Horúčavy spôsobili dopravné problémy v Londýne, keď na najrušnejšej stanici Waterloo zatvorili štyri nástupištia pre poohýbané koľajnice. Najvyššiu teplotu v roku 2013 zaznamenali v stredu v Hamptone - 32,2 stupňa Celzia, pričom ortuť teplomera by mala v nadchádzajúcich dňoch ešte stúpať. Najvyššiu júlovú teplotu v Británii namerali v roku 2006 v Surrey v južnom Anglicku - 36,5 stupňa Celzia. Vôbec najvyššiu teplotu - 38,5 stupňa - registrujú z Kentu z roku 2003. Tohoročný júl v Británii by mal byť tiež najsuchší od roku 1766.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies