Veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha ostáva vo väzbe

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 15:35 • 2 min
Veľkopodnikateľ Mikuláš Vareha ostáva vo väzbe

BANSKÁ BYSTRICA – Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici dnes zamietol žiadosť Mikuláša Varehu o prepustenie z väzby. Ide už o druhú žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby po vyhlásení rozsudku, ktorým senát ŠTS uložil Mikulášovi Varehovi jedenásť rokov odňatia slobody za podvody s DPH.

slovakia

left justify in out

Známeho pána Zemplína senát ŠTS 18. apríla uznal za vinného zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného v súbehu s trestným činom neodvedenia dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu za fiktívne obchody s euroočkami a lykožrútmi. Odsúdil ho na jedenásť rokov odňatia slobody nepodmienečne a peňažný trest stotisíc eur. Mikuláš Vareha sa voči rozsudku odvolal a vecou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR. 

Súd sa stotožnil s názorom prokurátora, že obchody so 414 miliónmi lykožrútov a 55 miliónmi euroočiek boli nereálne, ekonomicky neefektívne a nerentabilné. Obchody boli iba na papieri so snahou získať daňové výhody. Súd poukázal na to, že doklady predkladané na odpočet DPH a iné boli podvodné a nezodpovedali zákonu. Sudca poukázal na skutočnosť, že Mikuláš Vareha vytvoril v rámci svojich firiem „daňový raj“, keďže ich zaťažoval DPH vo výške 16, maximálne 17 percent. V prípade lykožrútov súd nemal pochybnosti, že išlo o vymyslený obchod. Lykožrúty ako krmivo sa v „medzifiremnom obchode“ spoločností zemplínskeho podnikateľa predávali za cenu diamantov, prípadne kaviáru. 

Mikuláš V. na pojednávaní opakovane tvrdil, že je nevinný a podnikal legálne, v súlade so slovenskými zákonmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies