Veľkoobchodné ceny elektriny sú stále nižšie ako koncom vlaňajška

NETKY.SK • 25 Apríl 2018, 12:27 • 2 min
Veľkoobchodné ceny elektriny sú stále nižšie ako koncom vlaňajška

BRATISLAVA - Veľkoobchodné ceny elektriny na pražskej burze sú v tomto roku stále nižšie ako koncom vlaňajška. Ako vyplýva z aktuálnych údajov zverejnených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), cena jedného druhu elektriny sa na burze v apríli pohybovala na úrovni zhruba 34 eur a druhého typu elektriny na úrovni približne 39 eur za megawatthodinu.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s koncom vlaňajška ide o pokles veľkoobchodných cien elektriny, keďže oba typy elektriny dosahovali úroveň zhruba 43 až 44 eur za megawatthodinu.

Slovenský regulátor pri výpočte priemerných maximálnych cien elektriny na tento rok počítal s cenou silovej elektriny na úrovni 32 eur za megawatthodinu. Pri stanovení tohtoročnej koncovej ceny elektriny pracoval regulačný úrad s aritmetickým priemerom denných cien druhého typu silovej elektriny na pražskej burze v prvom polroku minulého roka. Veľkoobchodná cena tohto typu elektriny bola v prvom polroku minulého roka na úrovni od približne 30 eur do 32 eur za megawatthodinu. Veľkoobchodná cena prvého typu elektriny sa pohybovala od zhruba 33 eur do 36 eur za megawatthodinu.

Aj ceny zemného plynu na burze sú v prvých mesiacoch tohto roka nižšie ako ceny plynu koncom minulého roka. Od začiatku roka bolo badať mierny pokles cien plynu, v apríli však mierne vzrástli. Priemerná cena NCG, ktorá vstupuje do regulovanej ceny za dodávku plynu, bola podľa údajov European Energy Exchange (EEX) k 24. aprílu tohto roka na úrovni zhruba 17,15 eura za megawatthodinu. Ku koncu minulého roka a začiatkom tohto roka bola vo výške 17,25 eura za megawatthodinu. Regulačný úrad pri stanovovaní priemerných maximálnych cien plynu počítal s veľkoobchodnou cenu plynu 16,9 eura za megawatthodinu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona