Veľkonočný pondelok bude tento rok zároveň Svetovým dňom hemofílie

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 14:51 • 2 min
Veľkonočný pondelok bude tento rok zároveň Svetovým dňom hemofílie

BRATISLAVA - Pri príležitosti Svetového dňa hemofílie, ktorý vyhlásila Svetová hemofilická organizácia (WHF) po prvý raz v roku 1989, sa aj tento rok 17. apríla rozsvietia po celom svete významné budovy a iné dominanty na červeno.

slovakia

left justify in out

Na Veľkonočný pondelok tak budú vysvietené napríklad Niagarské vodopády, CN Tower v Toronte, Reconciliation Bridge v Calgary či Spinnaker Tower v Portsmouthe. Svetový deň hemofílie si pripomínajú ľudia v 134 krajinách sveta.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol predseda Slovenského hemofilického združenia (SHZ) Jaroslav Janovec, k tejto iniciatíve sa znova pripojí aj Slovensko. V noci zo 17. na 18. apríla tak budú svietiť na červeno nákupné centrum Bory Mall spolu s fontánou a budovou kina OC Eurovea v Bratislave a tri objekty v Banskej Bystrici - Europa Business Center, Hodinová veža na Námestí SNP a Mestský hrad.

 

K iniciatíve sa môžu pripojiť aj jednotlivci, a to rozsvietením akéhokoľvek červeného svetla či sviečky na znak podpory pacientov s nevyliečiteľným vrodeným krvácavým ochorením. Vlani boli počas Svetového dňa hemofílie na červeno vysvietené Dóm sv. Alžbety a Východoslovenské múzeum v Košiciach. 

Svetový deň hemofílie pripadá na 17. apríla na počesť zakladateľa WHF Franka Schnabela, ktorý sa v tento deň narodil. Cieľom iniciatívy je nielen uctenie si jeho pamiatky, ale predovšetkým má pripomínať a rozširovať jeho osobnú misiu s cieľom zlepšiť globálnu starostlivosť o ľudí s hemofíliou. Na Slovensku v súčasnosti žije približne 589 hemofilikov, z toho 135 detí. Jednou z hlavných úloh projektov SHZ je aj naučiť deti a ich rodičov aplikovať injekčnú preventívnu liečbu - faktor na zrážanie krvi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona