Veľkonočný nákup vyjde lacnejšie ako vlani

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 13:22 • 2 min
Veľkonočný nákup vyjde lacnejšie ako vlani

BRATISLAVA - Ceny potravín na Slovensku klesajú nepretržite už rok, spotrebitelia tak pri veľkonočnom nákupe môžu ušetriť oproti vlaňajšku približne päť percent.

slovakia

left justify in out

Podľa porovnaní Poštovej banky tohtoročný základný veľkonočný nákup vyjde na 38 eur, lacnejšia je zelenina, mäso aj vajíčka. "V porovnaní s vlaňajším veľkonočným nákupom zlacneli najvýraznejšie zemiaky, medziročne o vyše 40 %. Výrazne menej zaplatia spotrebitelia aj za jablká (- 29 %), kryštálový cukor (- 26 %) alebo olej (- 13 %),“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.


Na druhej strane oproti minulému roku zaplatia ľudia viac za rožky, ktoré zdraželi približne o jeden cent. Priplatia si aj milovníci sladkostí a zlatého moku. Cena mliečnej čokolády vzrástla o 16 %, margarínu o 4 % a piva o 1,5 %. Poštová banka porovnávala celkovo 19 položiek, vychádzala pritom z údajov Štatistického úradu SR.
Ako uviedla hovorkyňa Poštovej banky Anna Tkáčová, klienti si počas veľkonočného týždňa vyberú z bankomatov v priemere 150 eur. Ako však podotýka, suma sa odvíja od termínu sviatkov. Kým v minulom roku, kedy Veľká noc bola po termíne výplat, si ľudia vybrali približne 169 eur, v roku 2012, keď boli sviatky ešte pred výplatou, si z účtov klienti vzali priemerne 137 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies