Veľké zmeny v živote: Ako sa pripraviť na rozsiahlu rekonštrukciu bytu

NETKY.SK • 24 August 2018, 11:00 • 2 min
Veľké zmeny v živote: Ako sa pripraviť na rozsiahlu rekonštrukciu bytu

Prestavba bytu je na jednej strane priestorom pre tvorivosť a na druhej strane nekonečné obmedzenia. Či chcete alebo nie, ide o spoločné priestory, v ktorých každý jeden väčší stavebný zásah môže ovplyvňovať bývanie vašich susedov. Nielen preto, by ste všetko mali pri zvažovaní rekonštrukcie bytu dopredu dôkladne naplánovať a správne koordinovať v súlade so stanovenými podmienkami. Povieme vám, na čo by ste si mali dať pozor.

slovakia

left justify in out

Koho musíte osloviť

Ak chcete získať oficiálne povolenie na prestavbu, je nutné zhromaždiť dokumenty: pôdorys bytu, overenú kópiu dokladov potvrdzujúcich právo na jeho vlastníctvo alebo kópie zmluvy prenájmu spoločného priestoru. Okrem toho bude potrebný projekt alebo náčrt rekonštrukcie v súlade s normami, ktoré neohrozia nosnosť jednotlivých stien a priečok. Mali by ste myslieť aj na inštalácie a všetky potrubia, ktoré sa v danom objekte nachádzajú.

 

Všetko musíte dopredu nahlásiť na miestnom stavebnom úrade alebo u prislúchajúceho správcu, ktorý má konkrétny objekt na starosti! Rovnako tak by ste mali postupovať aj u susedov. Niekde stačí oznam na spoločnej nástenke, že v tom - ktorom termíne sa bude v danom čase vykonávať rekonštrukcia bytu a stavebné práce.

 

Pozvite si statika

Ak ste byt prednedávnom kúpili a nevyhovuje vám jeho zastarané, možno ešte umakartové jadro, zrejme sa ho budete chcieť zbaviť v priebehu niekoľkých dní. Pred tým, než sa ale pustíte do plánovaných zmien, vyrovnajte si s predávajúcim dôležité ročné vyúčtovanie nájomného, aby vám potom náklady nenarástli aj o niektoré ďalšie položky.

 

Ďalším krokom by malo byť pozvanie statika, ktorý posúdi spomínanú nosnosť a aktuálny stav všetkých stien v byte. Statický posudok, na základe ktorého sa môžete posunúť ďalej je základom.

 

Vyberte si správnych ľudí a materiál

Celková rekonštrukcia bytu bude závisieť aj od toho, kto vám ju bude realizovať. Na známych sa dá dobre ušetriť, ale odborná firma, ktorá sa na kvalitnú rekonštrukciu bytu špecializuje dlhodobo vám v konečnom dôsledku prinesie ešte viac.

 

V prvom rade máte istotu v tom, že všetky použité prvky, ako sú napríklad univerzálne plastové okná, dvere a podlahy, budú profesionálne nainštalované a ani v priebehu niekoľkých rokov sa ich efekt a účinnosť nezmenia.

 

Môžete sa tiež spoľahnúť na to, že u odborníkov sa dá očakávať plynulá nadväznosť prác, čo od domácich majstrov nečakajte. Tiež sa môžete zmluvne poistiť a v prípade potreby nedostatky reklamovať a opraviť, v prípade domáceho majstra to býva komplikované.

 

Rekonštrukcia bytu nie je jednoduchá, ale ak sa na ňu dôkladne a podobným spôsobom pripravíte, určite sa vám podarí behom niekoľkých dní dopracovať k maximálnej možnej spokojnosti vo vašom novom a krásnom byte.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies