Veľké západné firmy zvyšujú svoje investície v Rusku

NETKY.SK • 23 November 2016, 14:41 • 2 min
Veľké západné firmy zvyšujú svoje investície v Rusku

MOSKVA - Veľké západné firmy zvyšujú investície v Rusku. Už predtým, ako americké prezidentské voľby zvýšili nádej na "oteplenie" vzťahov medzi Bielym domom a Kremľom, niektoré firmy na Západe stavili obrovské sumy na skoré oživenie ruskej ekonomiky, konštatuje agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Švédsky nábytkársky gigant Ikea alebo francúzska spoločnosť Leroy Merlin pumpujú miliardy do rozšírenia siete obchodov a Pfizer a Mars zase do závodov v Rusku. Očakávajú totiž, že ruskí spotrebitelia sa začnú preberať zo zimného spánku a po dvoch rokoch recesie budú viac nakupovať.

 

Ikea v priebehu zhruba piatich rokoch plánuje investovať 1,6 miliardy USD (1,51 miliardy eur) do výstavby nových obchodov v Rusku. A Leroy Merlin v septembri oznámil, že v rovnakom období viac ako zdvojnásobí počet svojich outletov, čo ho bude stáť 2 miliardy eur. Farmaceutická spoločnosť Pfizer už v Rusku stavia novú továreň na výrobu liekov a firma Mars rozširuje závod na výrobu žuvačiek a krmiva pre domácich maznáčikov.

 

“Toto je vhodná chvíľa na investície," vyhlásil Walter Kadnar, šéf ruskej divízie Ikea, ktorá naposledy otvorila nový obchod v Rusku pred piatimi rokmi. Ale už túto jeseň spustila výrobu v novej továrni na nábytok neďaleko Petrohradu a získala pozemok na výstavbu obchodného centra.

 

Rast zahraničných investícií v Rusku sa pritom úplne zastavil po tom, ako sa ekonomika krajiny prepadla do recesie. A tiež pre konflikt so Západom za úlohu Moskvy v ukrajinskej kríze.

Mnohé zahraničné firmy zatvorili svoje prevádzky v Rusku. Ale pre väčšinu z tých, ktoré zostali, nastal teraz čas na oživenie investícií, čo im pomôže získať náskok pred rivalmi. Rubeľ je síce stále slabý, čo po prepočítaní na zahraničné meny znižuje tržby firiem z Ruska, ale zároveň vďaka tomu prudko klesli aj ich výrobné náklady. Niektorí experti odhadujú, že sú dokonca nižšie ako v Číne.

 

No aj napriek aktuálnemu ožívaniu je prílev zahraničných investícií do Ruska stále hlboko pod úrovňou, ktorú dosahoval pred krízou na Ukrajine. Sankcie Európskej únie, USA a ďalších západných štátov proti Moskve (za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov), nízke ceny ropy a slabý rubeľ nútia mnohé západné firmy dobre si zvážiť investície v krajine. To brzdí ich výraznejší rast.

 

No prvé lastovičky v podobe investičných plánov spoločností Ikea a Leroy Merlin sú dobrou správou pre ruskú ekonomiku, ktorá potrebuje čerstvý kapitál. Za prvých deväť mesiacov tohto roka klesli kapitálové investície v Rusku o 2,3 %. A vláda v Moskve vo svojej prognóze počíta len s miernym rastom ekonomiky v budúcom roku, o približne 0,8 %. Stredná trieda - cieľová skupina mnohých investorov - sa podľa odhadu ruskej Sberbank za dva roky "scvrkla" o 14 miliónov ľudí.

(1 EUR = 1,0617 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona