Veľké ropné firmy redukujú kapitálové výdavky

NETKY.SK • 3 Február 2015, 13:54 • 2 min
Veľké ropné firmy redukujú kapitálové výdavky

LONDÝN - Najväčšia britská energetická spoločnosť, ropná firma BP, v tomto roku zredukuje svoje kapitálové výdavky o 13 % na sumu 20 mld. USD.

slovakia

left justify in out

BP to oznámila v utorok. Zníženie kapitálových výdavkov plánuje aj tretia najväčšia britská firma BG, ktorá ich chce v tomto roku zmenšiť na 6 až 7 mld. USD z minuloročnej úrovne 9,4 mld. USD. Minulý týždeň ohlásila redukciu kapitálových výdavkov aj americká ropná firma Chevron, a to o 13 % na 35 mld. USD.

 

Ohlásenie redukcie kapitálových výdavkov veľkými ropnými spoločnosťami pomáha podporovať ceny čierneho zlata, uviedol Michael Hewson, analytik CMC Markets. "Sme svedkami toho, že veľa ropných firiem ohlasuje významnú redukciu výdavkov a zmenšenie počtu vrtov," povedal Hewson. Londýnska ropa Brent v utorok do 9:34 GMT posilnila o 1,9 USD na 56,65 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy stúpla o 1,51 USD na 51,08 USD za barel. 

 

Generálny riaditeľ spoločnosti BP Bob Dudley však uviedol, že ropné odvetvie by sa malo pripraviť na to, že ceny ropy budú nízke minimálne rok a možno aj niekoľko rokov. Dvaja predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa vyjadrili, že nemôžu vylúčiť pokles cien ropy až na 30 či 35 USD vzhľadom na slabý dopyt v kombinácii s globálnou údržbou rafinérií v priebehu prvého a druhého štvrťroka tohto roka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona