Veľké prekvapenie vo vnútri šachovej figúrky: Našli sa strieborné mince zo 16. storočia

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 12:08 • 2 min
Veľké prekvapenie vo vnútri šachovej figúrky: Našli sa strieborné mince zo 16. storočia

MOSKVA - Pri stavebných prácach v centre Moskvy sa našli vzácne mince ukryté v šachovej figúrke.

slovakia

left justify in out

Počas prestavby budovy v centre Moskvy sa v slonovinovej šachovej figúrke náhodne našlo desať strieborných mincí z obdobia vlády Ivana Hrozného.

 

Riaditeľ odboru Moskovského kultúrneho dedičstva Alexej Jemeljanov vysvetľoval, že: „Šachy boli vtedy hrou, ktorá sa hrala o peniaze. Je možné, že osoba, ktorá šachy vlastnila, nechcela nosiť peniaze zo strachu z prepadnutia, ale na druhej strane ich potrebovala mať pri sebe, aby mohla zaplatiť v prípade, že by prehrala.“

 

Iné názory hovoria, že mestská štvrť, v ktorej boli peniaze nájdene, bola v tom čase preslávená hostincami, kde sa hrávali šachy. Išlo teda pravdepodobne o spôsob jedného z majiteľov, ako si zárobok bezpečne ukryť.

 

Všetky mince okrem jednej boli vyrazené v 16. Storočí priamo v Moskve. Jedna pochádzala z Tveru, mesta vzdialeného 174 km. Je možné, že podobných figúriek bolo viac. Doposiaľ sa však našla len jedna. Napriek tomu ide o unikátny nález, pretože mince sa objavujú len vzácne.

 

Moskovské múzeum sa na základe nálezu rozhodlo preskúmať všetky šachové figúrky zo svojej zbierky pre prípad, že by sa v nich ukrývali ďalšie skryté poklady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies