Velké nemecké mestá chcú zakázať vjazd autám s naftovým motorom

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 16:05 • 2 min
Velké nemecké mestá chcú zakázať vjazd autám s naftovým motorom

BERLÍN - Veľké mestá v Nemecku chcú zakázať vjazd autám s naftovým motorom silno znečisťujúcim ovzdušie, aby jeho úroveň neprekročila zákonom stanovené hranice. Metropola Berlín a taktiež Mníchov zvažujú zavedenie nových environmentálnych nálepiek na autá, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Uviedla, že podľa plánu by mali mať do miest povolený vstup iba autá s novými modrými nálepkami, teda iba slabo znečisťujúce ovzdušie. Podobný plán pre motoristov, ibaže so zelenými nálepkami, už existuje, ale podľa mnohých miest nezodpovedá smerniciam EÚ.

 

V roku 2010 stanovila EÚ limity pre znečistenie ovzdušia oxidom dusičitým na v priemere 40 mikrogramov na meter kubický počas jednoročného obdobia. V skutočnosti je však súčasné znečistenie oveľa vyššie, napríklad v meste Stuttgart dosahuje 87 mikrogramov a v Mníchove, na jednej z najrušnejších ulíc, 84 mikrokramov, uviedla DPA.

 

Plánované nové nálepky na autá spomenula prvýkrát na jar nemecká ministerka životného prostredia Barbara Hendricksová. Kritici návrhu však varovali, že toto opatrenie môže neprimerane zasiahnuť miestnych obyvateľov a podniky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies