Veľké nemecké firmy žiadajú ratifikovať protikorupčnú dohodu

NETKY.SK • 9 August 2012, 12:23 • 2 min
Veľké nemecké firmy žiadajú ratifikovať protikorupčnú dohodu

Veľké nemecké firmy žiadajú ratifikovať protikorupčnú dohodu - Svet Veľké nemecké koncerny, vrátane Daimleru a Siemensu, napísali členom spolkového parlamentu list, v ktorom naliehajú, aby ratifikovali medzinárodnú protikorupčnú dohodu. Varujú v ňom, že a

slovakia

left justify in out

img

Veľké nemecké koncerny, vrátane Daimleru a Siemensu, napísali členom spolkového parlamentu list, v ktorom naliehajú, aby ratifikovali medzinárodnú protikorupčnú dohodu. Varujú v ňom, že ak sa tak nestane, vzrastie riziko, že bude poškodená ich povesť v zahraničí.
      Nemecko patrí do nepočetnej skupiny štátov, ktorých parlament ešte neschválil Dohodu Spojených národov proti korupcii. Vláda ju podpísala ešte v roku 2003. Dokument čaká ešte na schválenie v Sudáne, Japonsku, Sýrii, Somálsku, Saudskej Arábii a v Českej republike.
      V Nemecku je prekážkou jej prijatia parlamentom nejasnosť legislatívy, ktorá by postihovala podplácanie poslancov.
      Predstavitelia veľkých firiem napísali, že "ctení členovia parlamentu sa nemusia obávať sprísnenia predpisov".
      Nemecké firmy sa v nedávnej minulosti dostali do problémov, keď v niekoľkých prípadoch podplácali zahraničných vládnych činiteľov, aby získali lukratívne objednávky.
      Po ich odhalení museli zaplatiť vysoké pokuty. Postih Siemensu v Nemecku a v Spojených štátoch dosiahol viac ako 1 miliardu USD (817,26 milióna eur). V roku 2010 súhlasil Daimler, že americkým úradom zaplatí pokutu 185 miliónov USD za to, že vo viacerých krajinách podplácal úradníkov, aby vyhral tendre.
      Pobočka Transparency International v Berlíne uviedla, že Nemecko by rado chcelo bojovať proti korupcii v rozvojových krajinách, hoci neratifikovalo medzinárodnú dohodu, ktorú už schválilo 161 krajín, vrátane Spojených štátov.
      Nemecký parlament má teraz letné prázdniny. Jeho členovia sa zídu na nové rokovania na budúci mesiac.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies