Veľké IT testovanie na slovenských školách a univerzitách

NETKY.SK • 18 December 2018, 11:42 • 2 min
Veľké IT testovanie na slovenských školách a univerzitách

BRATISLAVA - Siedmy ročník IT Fitness Testu, najrozsiahlejšieho testovania IT zručností na Slovensku, identifikoval viacero nedostatkov u žiakov a študentov. Najväčšie medzery majú v otázkach kybernetickej bezpečnosti. Na testovanie sa použili dve verzie testu. Jednoduchšia bola určená pre základné školy, tá druhá pre študentov vysokých a stredných škôl.

slovakia

left justify in out

Priemerná úspešnosť testu pre stredné a vysoké školy klesla zo 42% v roku 2017 na 36%. Riešiteľom v tomto teste robila najväčšie problémy kategória Bezpečnosť a počítačové systémy. Priemerná úspešnosť testu bola 20%, učitelia dosiahli 35% Výsledky ukázali, že študenti majú problém s kritickým hodnotením, analyzovaním textu, posúdením dôveryhodnosti informácií, ale aj s identifikáciou bezpečnostných hlásení počítača. Riešitelia testu pre základné školy mali slabé výsledky v kategóriách Kancelárske nástroje a Komplexné úlohy. Priemerná úspešnosť 30% bola oveľa nižšia, než sa čakalo. V testoch pre základné školy vzrástla priemerná úspešnosť z 39 na 46%Test riešilo 13 000 žiakov základných škôl a takmer 15 500 stredoškolákov a vysokoškolákov.

 

img


.

Autori IT Fitness Testu tvrdia, že na nepriaznivých výsledkoch sa podpísala slabá kvalita a rozdiely vo vyučovaní informatiky. Školy by sa mali podľa nich viac venovať úlohám a komplexnejším projektom, prepájaniu poznatkov z viacerých oblastí a v širších súvislostiach. Zároveň je podľa autorov potrebné venovať zvýšenú pozornosť rozvoju kritického myslenia, vyhodnocovaniu a analýze informácií a posudzovaniu ich kvality, dôveryhodnosti a pravdivosti.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko poukázal na fakt, že podľa expertných analýz vznikne do roku 2020 v IT oblasti okolo 500 000 pracovných miest, ktoré bude problematické obsadiť. Počet pracovných pozícií v IT každoročne stúpne o 3%.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies