Zadržaný terorista neďaleko Bratislavy mal iba 18 rokov! Plánoval útok vo Viedni

NETKY.SK • 21 Január 2017, 07:00 • 2 min
Zadržaný terorista neďaleko Bratislavy mal iba 18 rokov! Plánoval útok vo Viedni

HAINBURG – V rakúskom Hainburgu, ktorý sa nachádza iba niekoľko kilometrov od slovensko-rakúskych hraníc zadržala polícia podozrivého teroristu.

slovakia

left justify in out

Zadržaný bol iba 18-ročný mladík albánskeho pôvodu, ktorý plánoval teroristický útok vo Viedni. Oznámil to večer rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka, ktorý však z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania odmietol na tlačovej konferencii zverejniť ďalšie podrobnosti.

 

O zadržaní informoval ako prvý denník Kurier, podľa ktorého má zadržaný mladík rakúske občianstvo, pochádza však z Albánska. Zadržali ho krátko po 18.00 h príslušníci špeciálnej policajnej jednotky Cobra v štvrti Favoriten.

 

K zásahu došlo po viacerých indíciách zahraničných tajných služieb o hroziacom teroristickom útoku vo Viedni v druhej polovici januára. Predpokladaný atentátnik prekročil dnes hranice Rakúska, pričom bol sledovaný na každom kroku a následne zadržaný.

 

Nálož mal zadržaný, ktorý sympatizoval s tzv. Islamským štátom a zradikalizoval sa, zostrojiť sám v Nemecku, kde bol najmenej jedenkrát.

 

V tejto súvislosti sa Sobotka vyslovil za posilnenie preventívnych opatrení. "Osemnásťročný človek sa nezradikalizuje zo dňa na deň," povedal

 

Úrady aj po zatknutí podozrivého vyzvali občanov na opatrnosť najmä na frekventovaných miestach. Políciu treba upozorniť napríklad v prípade, že zbadajú bezprizorné predmety. Bezpečnostné zložky vo zvýšenej miere hliadkujú v uliciach v civile i v uniformách.

 

Polícia vtrhla do azylového domu v Hainburgu vo štvrtok ráno. Podľa portálu heute.at išlo o dlho pripravovanú policajnú akciu. Špeciálna jednotka Cobra zadržala 18-ročného utečenca, ktorý údajne spolupracoval s mužom sediacim za mrežami v Nemecku.

 

Polícia zhabala zadržanému mobil a dokumenty, ktoré odoslali do Nemecka na expertízu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies