Veľká razia britskej a slovenskej polície: Rozbili gang, ktorý zneužíval mladé Slovenky

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:05 • 2 min
Veľká razia britskej a slovenskej polície: Rozbili gang, ktorý zneužíval mladé Slovenky

BRATISLAVA/LONDÝN – Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície obvinil Erika S., Jozefa D., Dávida R., Michala Z. z Trebišova zo zločinu obchodovania s ľuďmi. Organizovaná skupina páchala trestnú činnosť na území Slovenskej republiky, v Anglicku aj v Škótsku. Tieto krajiny preto vytvorili spoločný medzinárodný vyšetrovací tím. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

slovakia

left justify in out

Spoločný vyšetrovací tím zložený z justičných a policajných orgánov Škótska, Anglicka a Slovenskej republiky vykonal 9. februára na území Škótska a 13. februára na území Slovenskej republiky a Škótska akciu pod krycím názvom ´Synapsis´. Akcia bola zameraná na zadržanie organizátora a členov organizovanej skupiny. Občan Slovenska pod zámienkou vysokého zárobku a dobrého života v zahraničí zlákal v Košickom kraji mladé ženy od 19 do 24 rokov. Zabezpečil im tiež prepravu do Anglicka a Škótska.

 

Po príchode do zahraničia ich členovia skupiny ubytovali vo svojich bytoch a namiesto sľúbenej práce s vysokým zárobkom, ich nútili na poskytovanie sexuálnych služieb. Ako uvádza polícia, mali ich poskytovať najmä občanom Pakistanu žijúcim v Škótsku a v Anglicku, alebo ženy mali predať týmto občanom ako nevesty. Po uskutočnení sobáša občan Pakistanu na základe dokladu o sobáši s občiankou Slovenskej republiky mohol požiadať o povolenie na pobyt na území Európskej únie. Páchatelia za každú takto zlákanú, prepravenú a predanú ženu dostávali od zákazníka od 2 000 do 5 000 libier.


Polícia doposiaľ preukázala, že zlákali, prepravili a predali najmenej 12 žien z okresu Trebišov. V niektorých prípadoch sa jednalo o matky maloletých detí, vydaté ženy a v jednom prípade o tehotnú ženu, ktorá porodila v Škótsku a bola donútená do rodného listu uviesť meno občana Pakistanu ako otca dieťaťa. Počas akcie 9. februára v Škótsku zadržali a obvinili štyroch Slovákov vrátane hlavného organizátora a jedného občana Nepálu.

 

Počas akcie 13. februára v okrese Trebišov zadržali štyroch občania Slovenskej republiky. Polícia naďalej na území Škótska, Anglicka a Slovenska vyšetruje a odhaľuje ďalšie osoby, ktoré sa mali podieľať na páchaní tejto organizovanej trestnej činnosti. 
Obvineným za uvedený trestný čin hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies