Veľká porota obžalovala herečku zo zaslania ricínových listov Obamovi

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 09:00 • 2 min
Veľká porota obžalovala herečku zo zaslania ricínových listov Obamovi

AUSTIN - Veľká federálna porota obžalovala texaskú herečku Shannon Guess Richardsonovú z toho, že poslala listy obsahujúce jedovatý ricín prezidentovi USA Barackovi Obamovi. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Richardsonovú (35) obžalovali aj zo zaslania rovnakých ricínových listov newyorskému starostovi Michaelovi Bloombergovi a Markovi Glazeovi, šéfovi organizácie MAIG lobujúcej za posilnenie kontroly strelných zbraní v Spojených štátoch.

Herečke, známej z menších filmových a televíznych úloh, hrozí v prípade usvedčenia až päť rokov väzenia za každých z troch bodov obžaloby. Richardsonová je vo väzbe už od 7. júna, pričom spočiatku sa pokúšala obviniť zo zaslania listov svojho manžela.

V ricínových zásielkách herečka vyjadrovala odpor voči snahám vlády o prísnejšiu kontrolu zbraní. Vyhrážala sa pritom, že ak jej budú chcieť zobrať jej strelnú zbraň, budú musieť najskôr zastreliť ju i celú jej rodinu. Podľa súdnych dokumentov sa tiež zastrájala, že ktokoľvek by prišiel za týmto účelom do jej domu "dostane výstrel do tváre".

Ricín môže po vdýchnutí spôsobiť zlyhanie dýchacej sústavy. Ak sa dostane do tráviaceho traktu, môže nenávratne poškodiť pečeň a ďalšie orgány a spôsobiť smrť. Na usmrtenie dospelej osoby stačí množstvo ricínu, ktoré sa zmestí na hrot ihly. Na otravu ricínom neexistuje zatiaľ žiadne antidotum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies