Veľká noc je najrizikovejším sviatkom pre alkohol za volantom

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 14:07 • 2 min
Veľká noc je najrizikovejším sviatkom pre alkohol za volantom

BRATISLAVA - Veľkonočné sviatky sú najrizikovejšími z hľadiska počtu dopravných nehôd, pod ktoré sa podpísal alkohol.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ odboru dopravnej polície Ján Ignaták predstavil spoločne s partnermi polície plánovanú preventívnu akciu, ktorá sa bude konať počas Veľkonočných sviatkov. "Akcia má mať preventívny charakter, ale má tiež dohliadnuť na vodičov, aby si ich čo najmenej sadlo za volant po požití alkoholických nápojov. Koľko príslušníkov Policajného zboru SR bude v teréne počas sviatkov neviem povedať, ale bude ich dosť. Práve Veľká noc vychádza štatisticky na najhoršie obdobie, čo sa týka dopravných nehôd spôsobených konzumáciou alkoholu. Najrizikovejšou skupinou sú vodiči vo veku 18 až 26 rokov," uviedol Ignaták.

S políciou spolupracuje aj Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Zelená vlna RTVS a Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Prezidentka výrobcov piva Jana Shepperd dnes spomenula aj ekonomické dôvody, prečo by si vodiči mali pitie alkoholu premyslieť. "Kým lístok na mestskú dopravu stojí zopár centov, alebo odvoz taxislužbou desiatky eur, pokuty v prípade alkoholu za volantom dosahujú stovky, až tisíce eur. Bez akejkoľvek nehody je sankcia do 800 eur, následne povinné preskúšanie v autoškole či konzultácie u psychológa. Jedna takáto jazda pod vplyvom alkoholu tak môže vyjsť vodiča až na 1 200 eur, čo je neporovnateľne viac ako v prípade taxíka či mestskej dopravy. Navyše sa znižuje riziko, že vodič pod vplyvom alkoholu ohrozí ďalších ľudí," priblížila sankcie Shepperd.

Preventívna akcia polície odštartuje v piatok a bude trvať až do pondelka. Vodiči budú dostávať od hliadok osviežovače vzduchu do automobilov, na ktorých bude podrobne znázornené, koľko trvá 100-percentné vstrebanie alkoholu u priemerného plnoletého muža či ženy.

 

Podľa štatistík sa vlani oproti roku 2016 zvýšil počet dopravných nehôd po požití alkoholu o 84, pričom v roku 2016 evidovali 1 501 takých nehôd. Najrizikovejšou skupinou sú mladí vodiči vo veku 18 až 26 rokov, nasledujú 30- až 39-roční vodiči. Najviac nehôd zapríčinených alkoholom vychádza z celoročných štatistík na víkendové dni, teda sobotu a nedeľu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona