Veľká koralová bariéra pri austrálskom pobreží je v zlom stave, zničená je už polovicu koralov

NETKY.SK • 21 September 2015, 10:24 • 2 min
Veľká koralová bariéra pri austrálskom pobreží je v zlom stave, zničená je už polovicu koralov

SYDNEY - Veľká koralová bariéra pri severovýchodnom pobreží Austrálie je v zlom stave a za posledných 30 rokov prišla o polovicu svojej koralovej pokrývky. Uvádza sa to v dnes zverejnenej správe austrálskeho vedeckého tímu, o ktorej informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Unikátny, 2300 kilometrov dlhý ekosystém pri pobreží austrálskeho štátu Queensland vážne ohrozujú dopady globálneho otepľovania, zvyšovanie kyslosti morskej vody a znečistenie v dôsledku poľnohospodárskej činnosti.

Napriek snahám úradov v Queenslande len menšina miestnych pestovateľov cukrovej trstiny a majiteľov pastvín striktne dodržiava pravidlá, ktoré by zamedzili ďalšiemu poškodzovaniu koralových útesov. Ich ubúdanie ohrozuje aj približne 1500 druhov rýb a 3000 druhov mäkkýšov žijúcich na bariére.

 

"Niektoré trendy sa zlepšujú, ale je potrebné urobiť viac. Úrovne znečisťujúcich látok stále prevyšujú smernice," uviedol Roger Shaw, šéf vedeckého tímu, ktorý správu pripravil na podnet vlády Queenslandu. Veľká koralová bariéra je od roku 1981 zaradená medzi biosférické rezervácie UNESCO a je považovaná za jednu z najvýznamnejších prírodných lokalít sveta.

 

Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo v júli tohto roku vyjadril znepokojenie nad stavom Veľkej koralovej bariéry. Vzhľadom na ďalšie prebiehajúce posudky sa však zdržal konštatovania, že táto lokalita je v ohrození.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies