Veľká cena SOZA za celoživotné dielo patrí Borisovi Filanovi

NETKY.SK • 20 November 2014, 07:29 • 2 min
Veľká cena SOZA za celoživotné dielo patrí Borisovi Filanovi

BRATISLAVA - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) v stredu večer (19. 11.) po 17. raz ocenil slovenských hudobných autorov. Celkovo desať prestížnych ocenení za rok 2013, šesť štatistických a štyri honorárne ceny, odovzdali počas galaprogramu v bratislavskom Divadle Aréna.

slovakia

left justify in out

Skladateľom najhranejších hudobných diel sa opäť stal Ivan Tásler. Frontman skupiny IMT Smile, skladateľ, gitarista, spevák a hudobný producent sa hosťom večera prihovoril z videozáznamu a k oceneniu sa vyjadril slovami: "Vážim si ho a verím tomu, že ma bude inšpirovať k ďalším nápadom." Cenu pre textára najhranejších hudobných diel a bronzovú plastiku bájnej Eurydiky z dielne sochárky Jany Brisudovej si opäť odniesol Kamil Peteraj. "Každý rok chodím na toto pódium. Rád som, že napriek tomu, že sa menia doby, pesničky zostali, že s mojim priateľom Borisom Filanom štyridsať rokov ťaháme niečo, čo sa volá úroveň slovenského popu," konštatoval ocenený textár a básnik. Cena pre najhranejšiu skladbu patrí hitu Thinking About You z produkcie doma i v zahraničí úspešnej formácie Peter Bič Project. "Vznikla ako všetky pesničky, veľmi rýchlo," uviedol líder kapely Peter Bič. Kritériom pre udelenie týchto ocenení bol výsledok štatistického spracovania údajov za uplynulý rok o použití hudby vo vysielaní rádií, televízií a na koncertoch.
      

Najpredávanejším zvukovým nosičom sa stal CD album Navždy hip-hopovej skupiny Kontrafakt. Najpredávanejším nosičom zvukovo-obrazového záznamu tvorby slovenských autorov za rok 2013 je DVD Márie Podhradskej a Richarda Čanakyho Spievankovo 4. Cenu SOZA za najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní získalo Rádio Modra.
      

V rámci slávnostného večera odovzdali tiež honorárne ceny, ktoré sú vyjadrením prínosu osobnosti pre hudobnú kultúru Slovenska. Cena SOZA za významný podiel uvádzania domácej tvorby v zahraničí patrí hudobníkovi, spevákovi, skladateľovi a hudobnému producentovi Vašovi Patejdlovi. Zápisom do Zlatej knihy SOZA 2013 boli in memoriam poctení hudobný skladateľ, dirigent a pedagóg Alexander Albrecht (1885 - 1958) a hudobný skladateľ, organista a pedagóg Štefan Németh Šamorínsky (1896 - 1975). Obaja ocenení patria medzi najvýznamnejšie osobnosti bratislavského hudobného života prvej polovice 20. storočia.
      

Galaprogram vyvrcholil odovzdaním Veľkej ceny SOZA 2013 za celoživotné dielo. Prevzal si ju textár, dramaturg, spisovateľ a scenárista Boris Filan, ktorý svojou dlhoročnou tvorbou významne ovplyvnil rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. "Ocenenia sú ako holuby, začnú na vás sadať, až keď sa stávate vlastnou sochou," poznamenal okrem iného umelec, ktorý v ďakovnej reči nezabudol spomenúť Paľa Hammela, Joža Ráža, Jana Baláža, Vaša Patejda, Kamila Peteraja a svoju rodinu. "Bol by som rád, keby ste tu boli všetci so mnou na pódiu, lebo už mám toľko rokov, že som zistil, že vzájomnosť je dôležitejšia ako úspech."
      

Galaprogram spestril džez, populárna hudba i vážna hudba historická či súčasná. Vystúpili vibrafonistka Ľudmila Štefániková, Ľuboš Šrámek a East European Artsemble, sopranistka Adriana Kučerová a barokový súbor Solamente Naturali, huslista Milan Paľa, Pavol Hammel či skupina Peter Bič Project. S udeľovaním cien vyjadril veľkú spokojnosť predseda výboru SOZA Matúš Jakabčic: "Podarilo sa nám prezentovať všetky hudobné žánre, pretože SOZA zastupuje autorov a vydavateľov všetkých hudobných žánrov. Taktiež som rád, že sa nám podarilo odprezentovať niektoré skutočnosti, čo sa týka diania na pôde Európskeho parlamentu, kde sa pripravuje nová legislatíva, nové autorské zákony, to považujem za pridanú hodnotu dnešného večera."
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies