Veľká časť starovekej Palmýry sa aj napriek vyčíňaniu Islamského štátu zachovala

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 08:13 • 2 min
Veľká časť starovekej Palmýry sa aj napriek vyčíňaniu Islamského štátu zachovala

PARÍŽ - Militanti z Islamského štátu (IS) síce zničili viaceré dôležité časti starovekej Palmýry, veľká časť tohto sýrskeho mesta si však zachovala "svoju celistvosť". Tvrdia to vo svojej stredajšej správe odborníci z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), ktorí boli v meste v čase od 24. do 26. apríla na prieskumnej misii.

slovakia

left justify in out

Extrémisti z IS, ktorí antickú Palmýru ovládli ešte vlani v máji, zničili Baalšamínov chrám a tiež Víťazný oblúk. Rozbité a poškodené sú aj sochy a sarkofágy, ktoré boli príliš veľké na to, aby sa ich podarilo ukryť v bezpečí.

 

Napriek zničeniu viacerých ikonických stavieb si však archeologické nálezisko v Palmýre zachovalo "veľkú časť zo svojej celistvosti a pôvodnosti" píše sa v správe UNESCO, z ktorej cituje agentúra DPA.

 

Púštne mesto Palmýra ovládali militanti z IS od vlaňajšieho mája. Sýrske vládne sily, podporované ruskými náletmi, nad ním opäť prevzali kontrolu koncom marca.

 

Na základe leteckých snímok sa predpokladalo, že extrémisti poškodili Baalšamínov chrám, ako aj chrám Bélov a sedem pohrebných veží, z ktorých tri zničili úplne - vrátane veží Elahbelovej a Iamlichovej. To však zatiaľ nie je isté.

 

Bélov chrám i viaceré ďalšie pamiatky totiž odborníci pre odmínovacie práce, ktoré v meste ešte stále prebiehajú, môžu sledovať len z diaľky. Podrobnú správu o rozsahu škôd v Palmýre zverejní UNESCO v júli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies