Veľká Británia schválila letecké útoky proti IS: Bojové lietadlá RAF bombardovali ropné polia v Sýrii

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:05 • 2 min
Veľká Británia schválila letecké útoky proti IS: Bojové lietadlá RAF bombardovali ropné polia v Sýrii

LONDÝN - Britské bojové lietadlá zaútočili dnes nadránom na ropné polia na východe Sýrie, ktoré majú pod kontrolou militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informoval o tom britský minister obrany Michael Fallon.

slovakia

left justify in out

"Schválil som včera (v stredu) sériu cieľov na ropných poliach Omar," uviedol Fallon. Bojové lietadlá britského Kráľovského letectva (RAF) typu Tornado ich podľa neho "úspešne zasiahli".
Fallon ďalej povedal, že jeho rezort zhodnotí škody spôsobené bombardovaním neskôr. Cieľom náletov bolo podľa jeho slov uštedriť "veľmi reálny úder na ropu a príjmy, od ktorých Dáiš závisí".

 

Britský parlament v noci nadnes drvivou väčšinou schválil rozšírenie náletov podnikaných jednotkami RAF proti extrémistickej skupine Islamský štát i na územie Sýrie. Informovali o tom svetové agentúry.

 

Za rozšírenie náletov po desaťhodinovom rokovaní parlamentu hlasovalo 397 zákonodarcov, proti ich bolo 223. Stíhačky RAF sa aktuálne zapájajú do leteckých operácií proti cieľom militantov IS v Iraku.


Británia stála pred "jednoduchou otázkou" - buď spustí letecké útoky voči silám Islamského štátu v Sýrii, alebo bude čakať pokým táto skupina nenapadne Britániu, povedal v rámci stredajšej rozpravy britský premiér David Cameron, ktorý rozšírenie vojenskej misie na Blízkom východe presadzoval.

 

"Nepredstieram, že odpovede sú jednoduché," uviedol Cameron v úvode rozpravy a dodal, že situácia v Sýrii je neuveriteľne komplexná. Otázkou, ktorú podľa neho treba vyriešiť je to, ako ochrániť Britov pred hrozbou, ktorú predstavuje IS.


Vládny návrh získal veľkú podporu i v radoch opozičných poslancov. Odporca náletov v Sýrii a Iraku, šéf opozičných labouristov Jeremy Corbyn, nechal svojim poslancom v rozhodovaní sa o postupe pri hlasovaní voľnú ruku.
Podobný návrh o rozšírení vojenskej operácie Británie v Iraku o zásahy na území Sýrie členovia Dolnej snemovne v roku 2013 zamietli.

 

Štyri bojové lietadlá britského Kráľovského letectva (RAF) typu Tornado vzlietli dnes z veľkej základne RAF Akrotiri na Cypre a uskutočnili prvé nálety na ciele militantnej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na zdroje z prostredia britskej vlády.

 

Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, čo britský parlament prijal návrh premiéra Davida Camerona o začatí leteckých úderov proti džihádistickým extrémistom v Sýrii.

 

"Uskutočnil sa útok v Sýrii," povedal nemenovaný zdroj a dodal, že bojové lietadlá Tornado sa po nálete vrátili na základňu. Nálety RAF v Sýrii potvrdil pre agentúru AP hovorca rezortu obrany s tým, že bližšie detaily o ich cieľoch poskytnú neskôr v priebehu dneška.

 

Z leteckej základne RAF Akrotiri britské vojenské lietadlá už vyše roka uskutočňujú nálety proti militantom z IS v severnom Iraku.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies