Veľká Británia oslavovala narodeniny kráľovnej Alžbety II.

NETKY.SK • 15 Jún 2013, 16:57 • 2 min
Veľká Británia oslavovala narodeniny kráľovnej Alžbety II.

LONDÝN - Veľká Británia dnes oslávila oficiálne narodeniny monarchu tradičnou vojenskou prehliadkou. Informoval o tom spravodajský portál bbc.co.uk.

slovakia

left justify in out

Kráľovná Alžbeta II. sa na oslavách zúčastnila bez sprievodu svojho manžela princa Philipa, ktorý sa v nemocnici zotavuje po operácii. Panovníčku sprevádzal jej bratranec vojvoda z Kentu. Vojenská prehliadka, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 1000 vojakov a koní, zahŕňala aj prelet vojenských lietadiel, vrátane stíhačiek z obdobia druhej svetovej vojny. Pre manželku princa Williama Kate je to posledné verejné vystúpenie pred pôrodom. Na prehliadke sa viezla v koči spolu so svojím švagrom princom Harrym. Jej manžel princ William sa spolu so svojím otcom princom Charlesom zúčastnil prehliadky na koni, doplnila agentúra DPA. Vojaci pozdravili Alžbetu II. 41 výstrelmi. Po vzdaní holdu sa kráľovská rodina vrátila do Buckinghamského paláca, odkiaľ sledovala prelety lietadiel. Oficiálne oslavy narodenín panovníka sú jednou z dvoch príležitostí, kedy kráľovná udeľuje ocenenie Rádu britského impéria. Tento rok získala ocenenie 25-ročná speváčka Adele za služby pre hudbu. Veliteľom Rádu britského impéria (CBE) sa stal kameraman bondovky Skyfall Roger Deakins, ktorý ocenenie získal za celoživotnú prácu, počas ktorej bol desaťkrát nominovaný na Oscara. Ďalším laureátom sa stal herec a politický aktivista Tony Robinson, ktorý si za svoju službu spoločnosti vyslúžil status rytiera Rádu britského impéria. Predstaviteľ Mr. Beana a Robinsonov herecký kolega zo seriálu Čierna zmija Rowan Atkinson získal rovnako ako ďalšia herečka Claire Bloomová a hrnčiar Grayson Perry ocenenie CBE. Rovnaké ocenenie sa ušlo aj speváčke P.J. Harvey, waleskému komikovi Robovi Brydonovi a spisovateľke Joanne Harrisovej. Lauerátov cien vyberajú štátne orgány na základe návrhov vlády a verejnosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona