Veľká Británia má tajný podzemný bunker pre 4000 ľudí

NETKY.SK • 3 Marec 2021, 14:37 • 2 min
Veľká Británia má tajný podzemný bunker pre 4000 ľudí

CORSHAM - Už v roku 2004 bol pod mestom objavený podzemný bunker s obrovskou rozlohou. Prečítajte si o ňom viac!

slovakia

left justify in out

Toto miesto bolo postavené 50. rokoch 20. storočia, aby v prípade jadrového útoku dokázalo ochrániť minimálne 4000 ľudí.

 

Viac ako kilometer dlhý tunel pýšiaci sa viac ako 60 míľami ciest, bol  navrhnutý nielen na umiestnenie konzervatívneho predsedu vlády Harolda MacMillana, ale aj celého úradu vlády, štátnych zamestnancov a armády domáceho podporného personálu.

 

img

 

Podzemná pevnosť sa rozprestiera na 240 hektároch pod mestom Corsham neďaleko Bathu. Tajný bunker bol oficiálne odhalený ministerstvom obrany v decembri 2004. Informovalo o tom množstvo médií, ako napríklad BBC.

 

 

Studená vojna spôsobila, že USA a Sovietsky zväz boli vyzbrojení jadrovými zbraňami. Svet čelil nukleárnej hrozbe, pričom obe strany konfliktu hrozili uvoľnením svojich jadrových bômb.

 

Táto gigantická pevnosť, ktorú Business Insider nazval „Burlingtonský bunker“, bola oficiálne známa pod menej vzrušujúcim názvom „hlavné vojnové ústredie“ alebo sklad centrálneho streliva.

 

img

 

Rodina štátnych zamestnancov do bunkru nemala povolený vstup. V „pevnosti“ bolo všetko potrebné na prežitie až na 90 dní. Bunker je rozlohovo taký veľký, že by sa museli prepravovať motoricky.  

 

img

 

Bola tam elektráreň adva obrovské naftové generátory schopné dodávať energiu do malého mesta a podzemné jazero na pitnú vodu. Taktiež tam bola kanalizácia a protipovodňové čerpadlá. 

 

img

 

Mesto bolo tiež vybavené druhou najväčšou telefónnou ústredňou v Británii, štúdiom BBC, z ktorého mohli komunikovať s verejnosťou, a vnútorným systémom Lamson Tube, ktorý dokázal prenášať správy pomocou stlačeného vzduchu v celom komplexe.

 

Tunelom sa zaoberá i projekt Human Journey Project.
 

Ďalšie informácie o bunkri nájdete v dokumente vytvorenom tamojším ministerstvom obrany: MOD .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies